12 kwietnia - Dzień Czekolady. Wybierz tę z certyfikatem

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady - chociaż nie należy wówczas liczyć kalorii, warto zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach powstała czekolada, którą jemy. Czy zakupiona przez ciebie tabliczka posiada certyfikat UTZ?
/ 10.04.2014 10:31

Dzeń czekolady

Fot. Fotolia

Certyfikat UTZ - gwarancja zrównoważonego rolnictwa

UTZ Certyfikat UTZ przyznaje się produktom, których producenci dbają o zapewnienie jakości żywności w całym procesie wytwórczym. Ten ogólnoświatowy program certyfikacji może być stosowany do oznaczania takich produktów jak kakao, kawa czy herbata. UTZ oznacza "dobry" – na pierwszym miejscu stawia się stworzenie zrównoważonych łańcuchów dostawców, którzy spełniają wymagania zrównoważonego handlu.

Kakao używane do produkcji czekolady powinno być pozyskiwane w sposób przyjazny dla środowiska oraz musi odbywać się w warunkach, które zapewniają szanowanie praw człowieka. Wyróżnienie certyfikatem UTZ gwarantuje, że wszystkie etapy produkcji są identyfikowalne, a na straży tego stoją liczne kontrole.

Czekoladę z logo UTZ można obecnie znaleźć w 108 krajach – w Polsce także!

Czekolada - co musisz o niej wiedzieć?

Na początku swojej "kariery" występowała w formie półpłynnej. Ceniono jej gorzki smak, dodatkowo przyprawiany chilli. To oczekiwania konsumentów wymogły, by dodawać do niej cukier, przez co dziś ma całkiem sporo kalorii.

Zobacz:

Jak powstaje czekolada?

Ile kalorii ma czekolada?

Gorzka czekolada obniża ciśnienie

Uzależnienie od czekolady i kakao

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA