5 powodów, by jeść więcej jabłek

Powiedzenie mówi, że jedzenie jednego jabłka dziennie zapewni nam zdrowie. Jak potwierdzają lekarze, jest w tym sporo prawdy. Poznajcie 5 powodów, by jeść więcej jabłek!
Marta Kosakowska / 06.10.2014 08:01

Powiedzenie mówi, że jedzenie jednego jabłka dziennie zapewni nam zdrowie. Jak potwierdzają lekarze, jest w tym sporo prawdy, bo niepozorne jabłka to bogactwo wartości odżywczych, które zapewnią nam nie tylko zdrowie, ale i urodę. Koniecznie przeczytajcie, dlaczego warto włączyć jabłka do naszej codziennej diety.

5 powodów, by jeść więcej jabłek

Fot. Fotolia

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian jabłek, które różnią się między sobią kolorem, kształtem, twardością oraz smakiem i aromatem. Łączy je jedno - wszystkie są równie zdrowe i korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jedno jabłko to ponad 20 pozytywnie wpływających na zdrowie witamin i soli mineralnych, przy niskiej kaloryczności (około 50 kcal w 100 gramach). Poznaj 5 kluczowych powodów, dla których warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie przez cały rok!

Ciekawostka: Jabłka, choć zazwyczaj są kwastkowate w smaku, mają właściwości odkwaszające organizm. A to za sprawą zawartych w nich składników mineralnych o charakterze zasadowym. Zatem regularne jedzenie jabłek pozwoli zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

  • Jabłka zawierają dużo witaminy C, która ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Najwięcej witaminy C znajduje się w jabłkach o kwaskowatym smaku, tuż pod skórką. Dlatego warto spożywać jabłka na surowo, ponieważ pod wpływ obróbki cieplnej, tracą one wiele walorów odżywczych.
  • Zawarte w jabłkach pektyny mają właściwości wiązania niektórych metali ciężkich (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które w formie niezmienionej wydalane są z organizmu. Dzięki tej właściwości, jedzenie jabłek szczególnie zalecane jest osobom nałogowo palącym papierosy, a także wszystkim mieszkańcom dużych miast, gdzie środowisko bywa zanieszczyszone. Ponadto jabłka poleca się również osobom mającym problemy ze zbyt wysokim cholesterolem, bowiem pektyny zmniejszają jego wchłanianie, a tym samym działa jako doskonała profilaktyka miażdżycy i chorób serca.
  • Dzięki bogatej zawartości potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu oraz odpowiada za wzrost oraz kondycję mięśni. Jabłka zawierają również znaczące ilości żelaza, które pomaga zapobiegać niedokrwistości, a także cynku oraz jodu.
  • Surowe jabłka korzystnie wpływają na proces oczyszczania organizmu z toksyn oraz odchudzania. Zawarty w jabłkach błonnik wspomaga pracę jelit oraz wspomaga wypróżnianie, dzięki czemu jabłka są skuteczną bronią w walce z zaparciami, a także pomagają pozbyć się nadmiaru kilogramów. Ponadto same w sobie są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą być zjadane nawet przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
  • Jabłka mają korzystny wpływ również na zdrowy i piękny wygląd. Zwarte w jabłkach substancje, wspomagają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu możemy cieszyć się pięknymi zębami, włosami oraz paznokciami. Co więcej, zwarta w jabłkach witamina C walczy z wolnymi rodnikami, przez co dłużej możemy się cieszyć jędrną i elastyczną skórą.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA