Sama choroba może jednak mieć znacznie poważniejsze konsekwencje. Dotyka zwłaszcza kobiet (co związane jest z cyklem miesiączkowym) i oznacza niedostatek hemoglobiny, substancji obecnej w czerwonej ciałkach krwi i odpowiedzialnej za transport tlenu do wszystkich tkanek ciała. Najpowszechniejszym powodem tego stanu jest brak lub niewystarczające spożycie żelaza.
Dobre źródła żelaza to:
- czerwone mięso, drób, zwłaszcza wątróbka
- wzbogacane płatki śniadaniowe
- świeże zielone warzywa (szpinak, jarmuż, nać pietruszki)
Inne przyczyny niedokrwistości to także deficyt witaminy B12 lub kwasu foliowego, uwarunkowania genetyczne, uboczne działanie niektórych leków oraz przebyte choroby i znaczące utraty krwi. Często anemia towarzyszy również chorobom nowotworowym, zwłaszcza, gdy chory leczony jest radioterapią lub chemioterapią.
Leczenie standardowo obejmuje zmianę diety, suplementację w żelazo i witaminy, a czasem również leczenie farmakologiczne – istnieją leki stymulujące wytwarzanie czerwonych ciałek krwi. Anemię należy jednak bezwzględnie leczyć pod kontrolą lekarza!
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!