Bakteriobójczy ząbek – słowo o czosnku

Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.
Intensywny smak i zapach, potwierdzone działanie bakteriobójcze, brak skutków ubocznych – czosnek to doskonały składnik diety przyjaznej zdrowiu i wzmacniającej odporność.
/ 30.04.2011 00:01
Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.

Ta składająca się z charakterystycznych, białych ząbków roślina przybyła do Europy z Azji. Czosnek jest źródłem witaminy A, B1, B2, PP, C, licznych soli mineralnych, potasu, wapnia, magnezu. Zawiera również olejki eteryczne (fitocydy, fitoncydy), które hamują rozwój drobnoustrojów. Badania potwierdziły, że czosnek hamuje rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowców, pałeczek okrężnicy. Czosnek działa jak najlepszy antybiotyk, a przy tym nie powoduje skutków ubocznych.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA