Co jeść, aby mieć zdrowe serce?

Według badań naukowców z North Carolina University, aż 46% kobiet ma kształt sylwetki typu papryka /fot. Fotolia
Składniki o szczególnym znaczeniu dla prawidłowej pracy Twojego serca to: witamina A, E, C oraz kwas foliowy. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
/ 11.04.2011 08:03
Według badań naukowców z North Carolina University, aż 46% kobiet ma kształt sylwetki typu papryka /fot. Fotolia

Witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, czyli A,E,C chronią naczynia krwionośne przed działaniem wolnych rodników. Witamina C zmniejsza ponadto stężenie cholesterolu całkowitego i ogranicza agregację płytek. W diecie zdrowej dla serca nie powinno zabraknąć magnezu. Magnez chroni bowiem mięsień sercowy, zapobiegając jego niedotlenieniu. Zapobiega on również tworzeniu się zakrzepów. Dobrym źródłem magnezu są produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa strączkowe i chude mięso. Ważne jest, aby unikać tłuszczów zwierzęcych. Posiłki powinny natomiast zawierać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA