Co łączy mięso i ewolucję?

mięso fot. www.sxc.hu
Poszukiwanie czynników, które doprowadziły do ewolucji gatunku ludzkiego, wciąż trwa i żywo zajmuje naukowców. Świadczą o tym badania przeprowadzone na jednym ze szwedzkich uniwersytetów, o których czytamy w „Rzeczpospolitej”. Czy to możliwe, że dzięki jedzeniu mięsa gatunek ludzki rozprzestrzenił się na Ziemi i zdominował ją?
/ 24.04.2012 13:03
mięso fot. www.sxc.hu

Kultura jako wyznacznik człowieczeństwa?

Przyjmuje się, że kultura jest tym, co odróżnia ludzi od innych gatunków zamieszkujących Ziemię. Trudno jednak nie zauważać podobieństw łączących człowieka i zwierzę, takich jak np. karmienie piersią – kwestia czystej biologii. Elia Psouni z Uniwersytetu Lund w Szwecji  przekonuje, że czynniki społeczne i kulturowe nie wpływają na różnice między ludźmi a zwierzętami w takim stopniu, jak myślimy. Psouni przeprowadziła badania na temat ewolucji człowieka. Ich wyniki wskazują, że to jedzenie mięsa przyczyniło się do rozprzestrzenienia się gatunku ludzkiego na ziemi.

Mięsna ewolucja

Okazuje się, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem mięsa i czasem karmienia piersią. Polowanie umożliwiło pierwszym ludziom jedzenie mięsa, a jedzenie mięsa skróciło czas karmienia piersią, a zatem  także konieczną przerwę w rozmnażaniu – okres pomiędzy urodzeniem jednego a drugiego potomka. Badacze przekonują, że w znaczący sposób wpłynęło to na ewolucję człowieka. Samica szympansa karmi swoje młode przez ok. 4-5 lat, a żyje maksymalnie 60 lat. Kiedy porównamy te dane z informacjami dotyczącymi człowieka, przekonamy się, że pod tym względem ludzie mają większe możliwości rozrodcze. Średni czas karmienia piersią u człowieka wynosi 2 lata i 4 miesiące, a maksymalna długość życia przedstawiciela naszego gatunku wynosi ok. 120 lat.

Mózg ssaka

Krótki okres karmienia piersią u człowieka badacze próbowali wyjaśnić teoriami społecznymi, ale na tym nie poprzestali. Porównali  też mózgi dzieci z mózgami innych ssaków. Dzięki temu odkryli, że czas, kiedy dzieci przestają ssać matczyną pierś, pasuje do wzorca tego momentu rozwoju u innych ssaków. Trzeba zaznaczyć, że wykorzystali dane dotyczące mózgu i diety niemal 70 gatunków ssaków – to spora grupa porównawcza. Wyciągnęli następujące wnioski:

Młode wszystkich gatunków przestają ssać, gdy ich mózgi osiągną pełną wielkość. Gatunki mięsożerne mogą przestać karmić młode wcześniej niż gatunki roślinożerne i wszystkożerne. Różnica pomiędzy człowiekiem a małpą polega natomiast na tym, że ludzie jako gatunek są drapieżnikami, a goryle, orangutany i szympansy są roślinożerne lub wszystkożerne.

Źródło: „Rzeczpospolita”, 24.04.12, Krzysztof Urbański /pg

Zobacz też: Zielona herbata a testy na doping

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA