Przez wątrobę stale przepływa krew. Neutralizowane są w niej toksyny, ale także przyswajane są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, składniki odżywcze.
Wątroba przekształca także węglowodany w glukozę, przy czym jej nadmiar zmienia w glikogen lub tłuszcze i magazynuje po to, aby w momencie spadku poziomu cukru we krwi na bieżąco go uzupełniać.
Wątroba to także magazyn witamin (A, B12 , C, D, E), mikroelementów (żelazo – Fe), a także białek surowicy krwi i enzymów. Na dobę wytwarza około 1,5 litra żółci, która służy do rozbicia dużych cząsteczek tłuszczów na mniejsze, łatwiej przyswajalne (emulgacja tłuszczów). Narząd ten wytwarza ciepło, a więc bierze udział w termoregulacji. Krew wypływająca z wątroby jest cieplejsza o 1°C. Warto wiedzieć, iż przy gorączce, skuteczną metodą jej zbijania jest wykonanie zimnego okładu na wątrobę.
Zapalenie wątroby typu A to tzw. żółtaczka pokarmowa. Dochodzi do niej na skutek zakażenia wirusem HAV – Hepatitis A Virus, poprzez kontakt przewodu pokarmowego zdrowej osoby z kałem osoby zakażonej lub kontakt z zakażoną krwią – co jest rzadkim zjawiskiem. Najczęściej infekcje tym wirusem obserwowane są w żłobkach, przedszkolach, szkołach lub też poprzez kąpiel w zakażonej wodzie basenowej, czy spożycie owoców morza, żyjących w zanieczyszczonych wodach. HAV może przez długi czas przeżyć w wilgotnym środowisku. Okres wylęgania wirusa trwa około 30 dni.
Żółtaczka pokarmowa, to choroba, która najczęściej występuje w okresie wakacyjnym, u skrajnych grup wiekowych – dzieci i młodzież oraz starsze osoby, przy czym osoby starsze gorzej znoszą chorobę. W wyniku zakażenia wirusem typu A dochodzi do zapalenia wątroby.
Objawami zakażenia HAV są:
- wiremia – obecność wirusa we krwi
- gorączka
- utrata apetytu – głównie niechęć do potraw tłustych
- nudności i bóle brzucha
- ciemna zabarwienie moczu (kolor ciemnego piwa)
- zażółcenie skóry i białkówek oczu
- świąd skóry
Zakażenie HAV czasem może przybrać formę fluminant hepatitis – zapalenie wątroby o typie piorunującym, które w około 50% prowadzi do zgonu mimo wdrożenia nowoczesnego leczenia (przeszczep). Dodatkowo nadkażenie wirusem typu A osoby już zakażonej wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) wpływa na ciężkość przebiegu choroby, co tez skutkuje zwiększoną umieralnością. U osób w podeszłym wieku natomiast, z uwagi na obniżenie funkcji wątroby czy też choroby przewlekłe tego narządu, związane z procesem starzenia, obserwuje się znacznie poważniejszy przebieg zakażenia HAV.
Profilaktyką zakażeń wirusem typu A jest wdrażanie zasad higieny, tam gdzie jest taka potrzeba oraz prowadzenie higienicznego trybu życia (mycie rąk, unikanie pływania w podejrzanych kąpieliskach, higiena posiłków). Dla osób często podróżujących oraz służby zdrowia zaleca się szczepienia ochronne przeciw WZW A.
Źródło:
Berkman A., Bakalar N., Wirusowe zapalenie wątroby, KDC, Warszawa 2006
Katarzyna Ziaja
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!