Co wolno jeść, a czego nie przy celiakii?

Co wolno jeść, a czego nie przy celiakii?
Masz celiakię? Spośród wszystkich produktów spożywczych można wyróżnić te dozwolone, czyli te które nie zawierają glutenu oraz te, będące jego źródłem. Istnieją także produkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę. Sprawdź, co możesz jeść, a co musisz odrzucić.
/ 24.11.2010 00:06
Co wolno jeść, a czego nie przy celiakii?

Produkty zbożowe

Dozwolone są:

  • zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
  • mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
  • skrobia kukurydziana i ryżowa;
  • makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
  • gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
  • ryż (zarówno biały jak i brązowy);
  • kasza gryczana, jaglana, tapiok.

Niedozwolone są:

  • produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
  • kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
  • makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.

Uważaj na niektóre produkty (np. płatki śniadaniowe), które mogą zawierać słód jęczmienny.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA