Produkty zbożowe
Dozwolone są:
- zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
- mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
- skrobia kukurydziana i ryżowa;
- makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
- gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
- ryż (zarówno biały jak i brązowy);
- kasza gryczana, jaglana, tapiok.
Niedozwolone są:
- produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
- kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
- makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.
Uważaj na niektóre produkty (np. płatki śniadaniowe), które mogą zawierać słód jęczmienny.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!