Czy jedzenie jagód może pomóc we wzmocnieniu kości?

Jagody zawierają polifenole mające właściwości antyoksydacyjne, które pobudzają komórki kościotwórcze i wzmacniają kości.
Badania amerykańskich naukowców udowodniły, że substancje zawarte w jagodach mają bardzo pozytywny wpływ na rozwój prawidłowej i mocnej struktury tkanki kostnej.
/ 10.07.2011 16:16
Jagody zawierają polifenole mające właściwości antyoksydacyjne, które pobudzają komórki kościotwórcze i wzmacniają kości.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of Bone and Mineral Research wykazano, że szczury karmione dietą zawierającą 10% proszku z jagód rozwinęły znacznie mocniejsze kości niż zwierzęta odżywiające się standardową mieszanką.

Dodatkowo surowica szczurów jedzących jagody wywoływała pozytywne zmiany w hodowlach komórek kościotwórczych. Dzięki niej dochodziło do szybszego rozwoju komórek (tzw. osteoblastów) i przekształcania ich w dojrzałe komórki kości.

Według naukowców za zaobserwowany efekt odpowiedzialne są polifenole, występujące w dużej ilości w surowicy szczurów karmionych jagodami. Polifenole są związkami o właściwościach antyoksydacyjnych i można je znaleźć w dużych ilościach właśnie w jagodach oraz winogronach, orzechach, oliwie z oliwek itd. To w jaki sposób pobudzają one wzrost tkanki kostnej pozostaje w dalszym ciągu niejasne, jednak kluczowe w tym procesie wydają się być geny TCF i LEF oraz białko beta–katenina.

By potwierdzić wzmacniające działanie polifenoli na kości u ludzi potrzebne będą dalsze badania. Jednak już teraz można stwierdzić, że jeśli okaże się, że jagody mogą pomóc w budowaniu zdrowej tkanki kostnej zostaną wykorzystane w leczeniu np. osteoporozy.

Zobacz też: Jagody acai - 10 niezwykłych właściwości

Źródło: Science Daily/ kp

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Tagi: jedzenie

Redakcja poleca

REKLAMA