Czy smażenie na teflonie jest zdrowe

Czy smażenie na teflonie jest zdrowe fot. Panthermedia
Od dawna używam patelni teflonowej. Ale przeczytałam gdzieś, że to szkodliwe. Czy to prawda?
/ 11.08.2011 16:53
Czy smażenie na teflonie jest zdrowe fot. Panthermedia

Na pytanie odpowiada dietetyk Agnieszka Leciejewska

Powłoki teflonowe zostały przystosowane do wielokrotnego podgrzewania w bardzo wysokiej temperaturze. Niezarysowane są bezpieczne dla zdrowia. Natomiast, gdy pokrywająca patelnię powłoka jest uszkodzona, niektóre substancje rzeczywiście mogą przenikać do żywności. Dlatego, jeżeli od dawna używa Pani takiej patelni, radzę wymienić porysowaną na nową. Warto również pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych i zrezygnować ze smażenia. Zdrowsze jest gotowanie na parze albo
w wodzie, a także pieczenie w naczyniach żaroodpornych lub w folii spożywczej (oczywiście bez dodatku tłuszczu).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA