Na pytanie odpowiada dietetyk Agnieszka Leciejewska
Powłoki teflonowe zostały przystosowane do wielokrotnego podgrzewania w bardzo wysokiej temperaturze. Niezarysowane są bezpieczne dla zdrowia. Natomiast, gdy pokrywająca patelnię powłoka jest uszkodzona, niektóre substancje rzeczywiście mogą przenikać do żywności. Dlatego, jeżeli od dawna używa Pani takiej patelni, radzę wymienić porysowaną na nową. Warto również pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych i zrezygnować ze smażenia. Zdrowsze jest gotowanie na parze albo
w wodzie, a także pieczenie w naczyniach żaroodpornych lub w folii spożywczej (oczywiście bez dodatku tłuszczu).
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!