Według kategoryzacji wirusów grypy WHO wyróżniamy trzy główne typy - A, B i C. Tylko A ma zdolność do wywoływania pandemii.
H oznacza hemaglutyninę - glikoproteina znajdującą się na powierzchni wirusów grypy (i innych wirusów i bakterii). Hemaglutynina pozwala wirusowi "przyklejać się" do komórek zaatakowanego organizmu. H określa różne podtypy wirusa i wiąże się od skutecznością, z jaką wirus wgryza się w komórki. Z punktu widzenia epidemiologicznego parametr "H" ma największe znaczenie.
N to neuraminidaza. Białko, które odpowiada za uwalnianie wirusów po namnożeniu z komórek żywiciela.
zdjęcie: Copyright PhotoExpress.com
Autor: ~mar
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!