Unikaj spożywania surowych jajek, chyba, że nabywasz je od zaufanego gospodarza.
Kupując jaja na wsi lub na fermie, patrz jak mieszkają kury - te trzymane w małych, ciemnych klatkach, podatne są na zakażenie salmonellą.
W żadnym wypadku nie jedz na surowo jaj kaczych. Można je spożywać tylko po uprzednim gotowaniu przez co najmniej 8 minut (od chwili zanurzenia we wrzącej wodzie).
Zwracaj uwagę na to, żeby drób (np. z grilla) był całkowicie dopieczony.
Myj ręce po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków.
Utrzymuj w czystości kuchnię, naczynia i sprzęty kuchenne.
Przechowuj żywność w niskiej temperaturze.
Zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!