Myj ręce przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem posiłków.
Starannie myj owoce i warzywa.
Unikaj spożywania niedogotowanego lub rozmrożonego mięsa, ryb i ostryg.
Przechowuj w odpowiednich warunkach żywność - szczególnie sałatki, sosy, majonez, przetwory z jaj i produktów mlecznych.
Zwracaj uwagę na jedzenie w czasie przyjęć - potrawy, które kilka godzin po wyjęciu z lodówki stoją na stołach mogą nie nadawać się do spożycia i powodować zatrucie (konserwowana żywność, potrawy z dużą ilością octu lub soku z cytryny są bezpieczniejsze - sól i kwas działają jak konserwanty).
Starannie przygotowuj i przechowuj domowe wyroby spożywcze.
Nie spożywaj żywności konserwowanej, która wykazuje jakiekolwiek objawy zepsucia - nietypowy zapach, kolor, gdy puszka jest uszkodzona lub ma wypukłe wieczko.
Podczas podróży, zwłaszcza zagranicznych, odwiedzaj sprawdzone restauracje o wysokim standardzie, unikaj potraw i napojów oferowanych przez ulicznych sprzedawców.
Najlepiej spożywaj potrawy gotowane, owoce obrane ze skórki, pij butelkowane napoje bez dodatku lodu.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!