Zmień dietę – unikaj pokarmów bogatych w tłuszcze zwierzęce: żółtek jaj, smalcu, masła, tłustego mięsa i serów, majonezu, śmietany oraz cukru, soli i alkoholu.
Przyjmuj witaminy antyoksydacyjne – witaminę E (chroni naczynia wieńcowe, zmniejsza utlenianie „złego” cholesterolu odkładającego się w naczyniach krwionośnych) występującą w zbożach, orzechach, nasionach oraz witaminę C i beta-karoten: papryka, brokuły, marchew, cytrusy, truskawki, morele.
Bierz magnez – (długotrwały stres pozbawia organizmu zapasów magnezu, jego niedobór sprzyja chorobom serca) występuje w kaszach, orzechach, fasoli, grochu, szpinaku, bananach.
Utrzymuj prawidłową masę ciała – nadwaga często wiąże się z podniesionym poziomem cholesterolu we krwi, któremu na ogół towarzyszy podwyższone ciśnienie.
Unikaj stresu – pod jego wpływem, nawet w nieuszkodzonych tętnicach może nastąpić silny skurcz naczyń, który odcina odpływ krwi do mięśnia sercowego.
Uprawiaj sport – wysiłek fizyczny zmniejsza nadwagę, poprawia ukrwienie narządów wewnętrznych, dotlenia organizm.
Nie pal papierosów – palenie poza negatywnym wpływem na śródbłonek naczyń wieńcowych, przyczynia się do pogorszenia metabolizmu lipidów i hormonów kobiecych.
Wyreguluj ciśnienie krwi – osoby z podwyższonym ciśnieniem częściej zapadają na choroby serca.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!