Wzbogać dietę w owoce i warzywa (kapusta, kalarepa, zielony groszek, porzeczki, agrest, jeżyny, suszone morele i śliwki). Pij kompoty z suszonych owoców.
Wprowadź do diety produkty bogate w błonnik (płatki, kasze, soja, chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, orzechy).
Soki o dużej zawartości cukru zastąp wodą z łyżką miodu.
Ogranicz ilość spożywanej kawy do jednej filiżanki dziennie, najlepiej rano. Zrezygnuj z picia mocnej herbaty - najlepiej zastąp ją wodą mineralną.
Zastąp mleko kefirem - zawiera pożyteczną dla człowieka florę bakteryjną.
Wyeliminuj z codziennej diety czekoladę oraz słodycze - czekolada zawiera kakao, które ma bardzo duży wpływ na powstawanie zaparć.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!