Jeśli palisz, paliłeś lub często przebywasz wśród palących:
- stosuj dietę wysoko warzywną, jedz codziennie owoce i warzywa ciemnozielone i żółtopomarańczowe, bogate w beta karoten (gotowanie go nie niszczy), kwas foliowy, wit. B. Marchew, brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, dynia, pomarańcze, stanowią naturalną ochronę przeciwnowotworową. Zbadano, że palacze cierpią na niedobory powyższych pierwiastków.
- jedz potrawy z wit. C, organizm palacza potrzebuje jej 3 razy więcej niż niepalącego.
- pij zieloną herbatę, działa ochronnie na przewód pokarmowy i płuca. Według niedawnych badań amerykańskich - Japończycy, którzy piją jej dużo, rzadziej chorują na raka płuc.
- bardzo korzystne jest jedzenie soi i przetworów sojowych, warzyw strączkowych oraz świeżych ryb, zamiast mięsa.
- płatki i otręby owsiane zmniejszają pociąg do palenia (gotowany owies był od dawna używany w medycynie ludowej jako środek zmniejszający uzależnienie od narkotyków).
- potrawy zasadowe utrzymują poziom nikotyny w organizmie, co zmniejsza głód nikotynowy (rodzynki, figi, migdały, fasola)
- potrawy zakwaszające - wręcz przeciwnie - sprzyjają wypłukiwaniu nikotyny, co zwiększa chęć palenia (mięso, podroby, jajka, sery, orzechy, alkohol, kawa).
- zamiast sięgać po papierosa, jedz pestki słonecznika lub dyni.
źródło: mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!