Dieta dziecka z alergią

Wstyd konstruktywny mobilizuje do zmian i poprawy sytuacji/ fot. Shutterstock
Jak powinna wyglądać dieta małego alergika? Jakich produktów niezależnie od rodzaju alergii powinno unikać Twoje dziecko?
/ 16.02.2011 09:00
Wstyd konstruktywny mobilizuje do zmian i poprawy sytuacji/ fot. Shutterstock

Stosowanie odpowiedniej diety u dziecka uchroni je przed atakami alergii i zapewni prawidłowy rozwój. Szczególnie ważną rolę w żywieniu odgrywają tłuszcze. Zalecane są ryby morskie, które są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Na zmniejszenie częstości alergii wpływa odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-6, w które obfitują oleje roślinne. Pamiętaj o roślinach strączkowych i pełnych ziarnach zbóż (kasze, kiełki, mąka z pełnego przemiału i płatki). Dzieci cierpiące na alergie powinny jeść dużo warzyw i owoców, z wykluczeniem tych, które powodują wystąpienie objawów.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA