Stosowanie odpowiedniej diety u dziecka uchroni je przed atakami alergii i zapewni prawidłowy rozwój. Szczególnie ważną rolę w żywieniu odgrywają tłuszcze. Zalecane są ryby morskie, które są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Na zmniejszenie częstości alergii wpływa odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-6, w które obfitują oleje roślinne. Pamiętaj o roślinach strączkowych i pełnych ziarnach zbóż (kasze, kiełki, mąka z pełnego przemiału i płatki). Dzieci cierpiące na alergie powinny jeść dużo warzyw i owoców, z wykluczeniem tych, które powodują wystąpienie objawów.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!