Co jeść przy antybiotyku?
Na szczęście wszystkie te przykre objawy można minimalizować, wprowadzając zmiany w diecie:
- W czasie stosowania antybiotyku każdego dnia sięgaj produkty mleczne, np. jogurty, kefiry, maślankę. Dostarczają one bakterii, które poprawiają stan układu pokarmowego. Uwaga! Produkty te zawierają dużo wapnia, który utrudnia wchłanianie antybiotyków. Jedz je więc co najmniej 2 godziny po zażyciu leku.
- Zażywaj apteczne probiotyki (np. Acidolac, Dicoflor), które pomogą zasiedlić jelita szczepami dobrych bakterii.
- Jedz warzywa i owoce. Zawierają one witaminy i mikroelementy, które wzmocnią twój organizm. Uważaj jednak na owoce cytrusowe i soki, bo mogą one obniżać działanie antybiotyków.
- Unikaj natomiast stosowania syntetycznym witamin, bo stanowią one pożywkę dla bakterii. Na stosowanie takich preparatów przyjdzie czas po zakończeniu kuracji antybiotykowej.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!