To jak kobieta odżywia się w ciąży ma ogromny wpływ na rozwój dziecka. Warto, więc zadbać o to, aby dieta była odpowiednio skomponowana. Oto kilka podstawowych zaleceń dotyczących odżywiania się kobiety w tym szczególnym okresie:
- Przede wszystkim istotna jest różnorodność spożywanych pokarmów oraz ich jakość, a nie ich ilość
- Nie powinno się zbytnio przetwarzać produktów - najlepiej spożywać świeże owoce lub warzywa, ewentualnie wykorzystywać mrożonki lub warzywa gotowane na parze
- Należy unikać produktów z konserwantami, ze sztucznymi substancjami smakowymi oraz syntetycznymi barwnikami
- Zalecane jest spożywanie niskotłuszczowego nabiału (źródło wapnia, a także witamin B2 i B12) oraz picie około 0,5 l dziennie chudego mleka lub jogurtu
- Białe pieczywo powinno się zastąpić ciemnym, które jest bogate m.in. w witaminy B1, PP, w żelazo oraz błonnik
- Należy zwiększyć spożycie białego mięsa i ryb morskich (bogate źródło NNKT - nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz roślin strączkowych
- Spożywanie codziennie ok. 1 kg warzyw i owoców jest bardzo korzystne ze względu na bogactwo witamin (w tym kwasu foliowego- bardzo ważnego podczas rozwoju układu nerwowego), mikroelementów i błonnika
- Nadmiar tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych nie jest wskazany i powinno się zastępować je olejami roślinnymi (np. oliwa z oliwek)
- Zdecydowanie powinno ograniczyć się spożywanie tzw. pustych kalorii, których źródłem są głównie słodycze. Szybko zaspokajają głód i tym samym wypierają z diety odpowiednio duże spożycie produktów bardziej wartościowych.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!