Dieta w ciąży

Dieta w ciąży
Ciąża jest okresem, w którym dieta odgrywa bardzo dużą rolę. Kobiety powinny uważać jednak nie tylko na to co jedzą, ale również na to ile jedzą. Nadmierne przybieranie na wadze w czasie ciąży może być bowiem szkodliwe zarówno dla matki, jak i dla dziecka.
/ 26.10.2010 16:48
Dieta w ciąży

Zgodnie z obliczeniami na każdy „nadprogramowy” kilogram w czasie ciąży masa urodzeniowa noworodka zwiększa się o 7,35 g. Matki, które przybrały więcej niż 24 kilogramy miały dwukrotnie większą szansę na urodzenie dziecka ważącego ponad 4 kg. W tym przypadku więcej nie oznacza lepiej. „Za duże” dzieci częściej doznają urazów okołoporodowych i są bardziej skłonne do otyłości w przyszłości.

Prawdą jest, że zapotrzebowanie energetyczne w czasie ciąży zwiększa się, jednak ciężarne kobiety dopiero od około 4 miesiąca potrzebują więcej kalorii, średnio o 250 kcal na dzień. Ważne są także potrzebne zmiany w składzie naszego pożywienia np. zapotrzebowanie na białko podwaja się.

Dieta pań w stanie błogosławionym powinna być zatem jak najbardziej zróżnicowana, bogata w świeże produkty, wiele warzyw i produktów pełnoziarnistych. A czego nie można jeść w ciąży? Unikać należy natomiast wysoko przetworzonych artykułów spożywczych oraz słodyczy będących źródłem „pustych” kalorii. Niekiedy potrzebna jest również suplementacja ważnych składników np. kwasu foliowego.

Podsumowując, dla zdrowia dziecka panie powinny zachować zdrowy rozsądek. Nie ma potrzeby „objadać się za dwoje”, należy natomiast bardzo uważać na swoją codzienną dietę.

(kp/pk)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!