Piękna, letnia pogoda zachęca do odpoczynku na świeżym powietrzu, gdzie często towarzyszy nam grillowanie. Co robić, aby jedzenie grillowanych potraw nie dodało nam zbędnych kilogramów i abyśmy nadal cieszyli się szczupłą sylwetką lub przynajmniej nie nadrobili tego, co udało nam się zgubić przed sezonem na bikini? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad dietetycznego grillowania.
Fot. Depositphotos
Jaki sprzęt?
Najlepiej wybrać grill elektryczny, który podczas przygotowywania mięsa czy innych produktów pozwoli im zachować soczysty smak i przede wszystkim nie będzie powodował powstawania szkodliwych substancji, które wytwarzają się gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzone kawałki węgla. Innym bardziej praktycznym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w tacki aluminiowe lub folię do pieczenia, dzięki którym na tradycyjnym grillu również zabezpieczymy mięso przed powstawaniem w nim niekorzystnych dla zdrowia rakotwórczych związków.
Jakie mięso?
Równie ważny jest wybór mięsa, który poddajemy obróbce. Wybieramy mięso chude np. drób bez skóry (kurczak, indyk – najlepiej piersi), chude kawałki wołowiny oraz wszelkiego rodzaju ryby. Przed grillowaniem możemy mięso zamarynować, dodać ulubione zioła i grillować np. w folii aluminiowej dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i zdrowe. Nie należy natomiast sięgać po tłuste mięsa wieprzowe, kaszanki i kiełbasy oraz produkty gotowe na grilla np. hamburgery, zawierające mnóstwo substancji dodatkowych w tym konserwanty, które w wysokiej temperaturze ulegające przemianom do szkodliwych nitrozoamin.
Warto wiedzieć, ile kalorii i tłuszczu zawierają popularne mięsa grillowe. Należy również wziąć pod uwagę, iż tłuszczu pochodzący z ryb jest bardzo zdrowy i w tym wypadku im go więcej tym dla nas korzystniej (także w walce ze zbędnymi kilogramami).
Karkówka |
267 kcal |
23 g tłuszczu |
Kaszanka |
440 kcal |
28 g tłuszczu |
Boczek |
480 kcal |
47 g tłuszczu |
Kiełbasa |
290 kcal |
20 g tłuszczu |
Pierś kurczaka |
99 kcal |
1,3 g tłuszczu |
Pierś indyka |
84 kcal |
0,7 g tłuszczu |
Dorsz |
78 kcal |
0,7 g tłuszczu |
Łosoś |
182 kcal |
12 g tłuszczu |
Pstrąg |
160 kcal |
9,6 g tłuszczu |
Jakie produkty?
Jeśli nie masz ochoty na tradycyjną sztukę mięsa możesz także przyrządzać na grillu inne przysmaki np. szaszłyki warzywne (mogą być z dodatkiem sera mozzarellą light lub feta light), mięsno-warzywne lub rybno-warzywne. Świetnie są także szaszłyki owocowe. Warzywa i owoce możesz piec bezpośrednio na grillu bez obawy, iż wytworzą się w nich niezdrowe związki.
Jako dodatki polecam każdego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw z octem balsamicznym, skropione oliwą i posypane ziołami. Zamiast oliwy możesz dodać jogurt, unikaj natomiast śmietany oraz gotowych sosów sałatkowych. Jeśli masz ochotę na sos czosnkowy zastąp śmietanę jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim light (będzie bardziej gęsty od tradycyjnego jogurtu).
mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
JeszFresh Poradnia Dietetyczna
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!