Dietetyczne grillowanie

Piękna, letnia pogoda zachęca do odpoczynku na świeżym powietrzu, gdzie często towarzyszy nam grillowanie. Co robić, aby jedzenie grillowanych potraw nie dodało nam zbędnych kilogramów i abyśmy nadal cieszyli się szczupłą sylwetką lub przynajmniej nie nadrobili tego, co udało nam się zgubić przed sezonem na bikini? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad dietetycznego grillowania.
/ 27.04.2013 07:47

Piękna, letnia pogoda zachęca do odpoczynku na świeżym powietrzu, gdzie często towarzyszy nam grillowanie. Co robić, aby jedzenie grillowanych potraw nie dodało nam zbędnych kilogramów i abyśmy nadal cieszyli się szczupłą sylwetką lub przynajmniej nie nadrobili tego, co udało nam się zgubić przed sezonem na bikini? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad dietetycznego grillowania.

Dietetyczne grillowanie

Fot. Depositphotos

Jaki sprzęt?

Najlepiej wybrać grill elektryczny, który podczas przygotowywania mięsa czy innych produktów pozwoli im zachować soczysty smak i przede wszystkim nie będzie powodował powstawania szkodliwych substancji, które wytwarzają się gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzone kawałki węgla. Innym bardziej praktycznym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w tacki aluminiowe lub folię do pieczenia, dzięki którym na tradycyjnym grillu również zabezpieczymy mięso przed powstawaniem w nim niekorzystnych dla zdrowia rakotwórczych związków.

Jakie mięso?

Równie ważny jest wybór mięsa, który poddajemy obróbce. Wybieramy mięso chude np. drób bez skóry (kurczak, indyk – najlepiej piersi), chude kawałki wołowiny oraz wszelkiego rodzaju ryby. Przed grillowaniem możemy mięso zamarynować, dodać ulubione zioła i grillować np. w folii aluminiowej dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i zdrowe. Nie należy natomiast sięgać po tłuste mięsa wieprzowe, kaszanki i kiełbasy oraz produkty gotowe na grilla np. hamburgery, zawierające mnóstwo substancji dodatkowych w tym konserwanty, które w wysokiej temperaturze ulegające przemianom do szkodliwych nitrozoamin.

Warto wiedzieć, ile kalorii i tłuszczu zawierają popularne mięsa grillowe. Należy również wziąć pod uwagę, iż tłuszczu pochodzący z ryb jest bardzo zdrowy i w tym wypadku im go więcej tym dla nas korzystniej (także w walce ze zbędnymi kilogramami).

Karkówka

267 kcal

23 g  tłuszczu

Kaszanka

440 kcal

28 g  tłuszczu

Boczek

480 kcal

47 g  tłuszczu

Kiełbasa

290 kcal

20 g  tłuszczu

Pierś kurczaka

99   kcal

1,3 g tłuszczu

Pierś indyka

84   kcal

0,7 g tłuszczu

Dorsz

78   kcal

0,7 g tłuszczu

Łosoś

182 kcal

12 g  tłuszczu

Pstrąg

160 kcal

9,6 g tłuszczu

Jakie produkty?

Jeśli nie masz ochoty na tradycyjną sztukę mięsa możesz także przyrządzać na grillu inne przysmaki np. szaszłyki warzywne (mogą być z dodatkiem sera mozzarellą light lub feta light), mięsno-warzywne lub rybno-warzywne. Świetnie są także szaszłyki owocowe. Warzywa i owoce możesz piec bezpośrednio na grillu bez obawy, iż wytworzą się w nich niezdrowe związki.
Jako dodatki polecam każdego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw z octem balsamicznym, skropione oliwą i posypane ziołami. Zamiast oliwy możesz dodać jogurt, unikaj natomiast śmietany oraz gotowych sosów sałatkowych. Jeśli masz ochotę na sos czosnkowy zastąp śmietanę jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim light (będzie bardziej gęsty od tradycyjnego jogurtu).

mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
JeszFresh Poradnia Dietetyczna

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA