Słodziki stworzone zostały przede wszystkim dla osób, które powinny unikać cukru, a nie potrafią żyć bez słodkiej herbaty czy ciastek. Są to przede wszystkim osoby chore na cukrzycę oraz wszyscy walczący z nadwagą. Często spotykamy się z pytaniami, czy zastępcze substancje słodzące są bezpieczne i które z dostępnych na rynku wybrać.
Substancje słodzące:
Poliole ( półsyntetyczne):
- aktitol E966
- izomalt E953
- mannitol E421
- sorbitol E420
- ksylitol E967
- maltitol E965
- cyklaminiany E952
- aspartam E951
- acesulfam K E950
- taumatyna E957
- neohesperydyna DC E959
- sacharyna E954
- niska wartość kaloryczna; słodziki z grupy polioli są o w większości połowę mniej kaloryczne niż cukier - 1g to około 2-4 kcal, pozostałe substancje słodzące wymienione w tabeli nie wnoszą żadnej wartości energetycznej, podczas gdy 1 g cukru dostarcza około 4 kcal,
- charakterystyczną cechą słodzików syntetycznych jest to, że ich siła słodząca jest 200-400 razy większa niż cukru, dlatego już niewielka ich ilość pozwala na odczuwanie smaku słodkiego,
- słodziki półsyntetyczne mają słodkość zbliżoną do słodkości cukru,
- środki słodzące nie przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów,
- ich stosowanie pozwala nie eliminować całkowicie smaku słodkiego z diety.
- niektóre mają metaliczny posmak,
- słodziki na bazie aspartamu oraz wszelkie produkty z jego dodatkiem są niedozwolone w diecie dzieci chorych na fenyloketonurię,
- słodziki na bazie aspartamu nie powinny też być spożywane przez kobiety ciężarne,
- spożycie nadmiernej ilości słodzików z grupy polioli może być przyczyną nieprzyjemnych skutków zdrowotnych, zbyt duża ich ilość może być przyczyną wystąpienia np. biegunek,
- sacharyna została wycofana z obrotu ze względu na jej rakotwórcze działanie, podobnie sytuacja potoczyła się z cyklaminianami.
Stosowanie aspartamu, sacharyny, cyklaminianów i innych wywołują w świecie naukowym kontrowersje. Pogłoski i niesprawdzone doniesienia najwięcej wątpliwości budzą w tych, których dotyczy to bezpośrednio, czyli w konsumentach.
Jeszcze więcej niewiadomych niosą ze sobą nowinki o nowych substancjach zastępujących cukier. Jednym z nich jest Stevia. Jest to roślina, która w krajach azjatyckich jest typowym zamiennikiem cukru i jest od niego około 300 razy słodsza.. Dotychczasowe badania wskazują na same jej zalety: bezpieczeństwo dla zdrowia, działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, obniżające ciśnienie i poziom cukru we krwi oraz wiele innych. Jak dotąd niewiele jednak wiadomo na temat jej szkodliwości. Trwają szczegółowe badania nad Stevią i wprowadzeniem jej na rynki europejskie.
Ciągle pojawiają się nowinki na temat nowych odkryć badaczy. Nie dajmy się jednak zwariować wszystkim nowościom i starajmy się podchodzić do nich z dozą sceptycyzmu i kredytem zaufania.
Artykuł pochodzi z serwisu Vitalia.pl
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!