Producent postanowił zamienić chemiczną substancję 4-metyloimidazol używaną do barwienia napojów na karmel po tym, jak w styczniu 4-MI została wpisana na listę środków chemicznych umieszczoną w kalifornijskim akcie dotyczącym wody pitnej i substancji chemicznych zawartych w napojach (Proposition 65 z 1986 roku). Badania na zwierzętach dowiodły, że substancja ta wpływa na rozwój komórek nowotworowych.
W ubiegłym tygodniu Centrum Nauki Interesu Publicznego poinformowało, że badania wykazały za wysoki poziom 4-MI w produktach marki Coca Cola. Producent postanowił zastąpić 4-metyloimidazol karmelem, żeby uniknąć konieczności umieszczania na opakowaniu produktów ostrzeżenia o zwiększonym ryzyku zachorowania na nowotwór.
Jednocześnie producent informuje, że zmiany nie mają wpływu na smak, kolor czy formułę napojów.
Amerykańska agencja do spraw Żywności i Leków FDA zastrzega, że napoje pozostają bezpieczne. Rzecznik FDA informuje, że człowiek musiałby wypijać ponad 1000 puszek napoju dziennie, żeby osiągnąć dawkę 4-metyloimidazolu podawaną gryzoniom podczas badań, które wykazały wpływ substancji na rozwój komórek nowotworowych.
Zobacz też: Nadmiar suplementów witaminowych jest rakotwórczy!
Źródło: healthnews.com/kr
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!