1. Potrawy z glutaminianem sodu. Jest on dodawany m.in. do niektórych zup w proszku (na etykiecie oznaczony symbolem E621), aby wzmocnić ich smak. U osób wrażliwych glutaminian powoduje jednak tzw. syndrom chińskiej restauracji, czyli bóle głowy (rozszerza naczynia krwionośne w mózgu, co wywołuje ucisk na nerwy), niepokój, nasilenie alergii. Aby uniknąć dolegliwości, ogranicz jedzenie potraw z tą substancją.
a na skroniach i karku zakończ.
3. Lody. Czasem po ich zjedzeniu (albo innej bardzo zimnej potrawy) pojawia się ból w okolicy czołowej lub obejmujący całą głowę. Wiąże się to z podrażnieniem nerwu trójdzielnego w podniebieniu. Jedyna rada na uniknięcie bólu to jedzenie lodów bardzo powoli.
4. Zbyt długi sen. Przyjmuje się, że dorosłej osobie zazwyczaj wystarczy 6–8 godzin, by się wyspać i zregenerować organizm. Ważne, by przespać 4–5 pełnych cykli snu, które składają się z 5 faz. Zbyt długie spanie (czyli za dużo pełnych cykli) powoduje przemęczenie i ból głowy. Aby temu zapobiec, nawet w weekendy i w czasie urlopu staraj się nie wylegiwać w łóżku dłużej niż na co dzień.
5. Odwodnienie. Jeśli dostarczasz organizmowi mniej niż osiem szklanek płynów dziennie (wliczając zupy), odwadniasz się. Tracisz wówczas witaminy, ciśnienie krwi nagle się obniża, co powoduje ból głowy. Wypij wtedy małymi łykami szklankę wody lub soku. Najlepiej noś zawsze przy sobie małą butelkę mineralnej.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!