- nadciśnienie, a także nieregularna praca serca;
- zmęczenie i rozdrażnienie – niewynikające z konkretnych przyczyn;
- obrzęki – puchną ci ręce lub nogi;
- skurcze mięśni nóg, najczęściej łydek;
- kłopoty z koncentracją.
Na deficyt potasu najbardziej są narażone osoby stosujące diety odchudzające, zażywające leki moczopędne, a także niektóre nasercowe i przeciw nadciśnieniu (jeśli zażywasz takie środki, porozmawiaj z lekarzem). Aby uzupełnić niedobór, warto wzbogacić swoje menu w produkty zawierające dużą ilość tego pierwiastka (patrz tabelka) lub – po konsultacji z lekarzem – sięgnąć po suplementy.
Zawartość potasu w 100 g:
- awokado 600 mg
- ziemniaki 357 mg
- banany 395 mg
- suszone figi 938 mg
- seler 320 mg
- grejpfrut 277 mg
- kiwi 290 mg
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!