Glutation - główny przeciwutleniacz

Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
/ 11.06.2008 21:49
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.

CO TO JEST GLUTATION?
Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka proteina wykazująca trzy niezwykle ważne funkcje:
  • Przeciwutleniacz
  • Stymulator odpornościGlutation - główny przeciwutleniacz
  • Detoksykant
Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn.
Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż jest on szybko zużywany pod wpływem wielu bodźców – choroby, stresu, zmęczenia, a nawet wysiłku fizycznego. Do powszechnych niedoborów glutationu prowadzą:
  • stres
  • zanieczyszczenie środowiska
  • zła dieta
  • promieniowanie
  • zakażenia, urazy, skaleczenia
  • starzenie się organizmu
GŁÓWNY PRZECIWULTENIACZ
Nieustannie narażani jesteśmy na atak wolnych rodników. Wolne rodniki biorą udział w rozwoju wielu chorób takich jak m.in. choroby serca, nowotwory, cukrzyca, a także w samym procesie starzenia.
Powszechnie znane i stosowane antyutleniacze (np. witamina C, E, selen) unieszkodliwiają wolne rodniki. Muszą być jednak dostarczane organizmowi z zewnątrz - w zbilansowanej diecie. Biorąc pod uwagę podstawowe znaczenie antyutleniaczy w zachowaniu zdrowia, nie dziwi fakt, że organizm sam je wytwarza. Najważniejszym z nich jest glutation. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyoksydantów (np. wit. C, wit. E) i dlatego naukowcy nazywają go „głównym przeciwutleniaczem”.

ODŻYWKA DLA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO
Zadanie układu odpornościowego polega na wykrywaniu i niszczeniu szkodliwych mikroorganizmów, obcych antygenów, a także komórek nowotworowych. Organizm, w którym glutation obecny jest w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza takie zagrożenia.
Dr Gustavo Bounous, główny ekspert z zakresu wiedzy o glutatione, mówi: „Podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (białych krwinek) w organizmie jest obecność glutationu”. Innymi słowy od obecności glutationu zależy prawidłowa proliferacja i aktywność komórek układu odpornościowego. A upraszczając jeszcze bardziej - glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego.

NATURALNA DETOKSYKACJA
Nieustannie wdychamy i spożywamy toksyny pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego – bez względu na to, czy jesteśmy tego świadomi czy nie. We współczesnym świecie – przy takim zanieczyszczeniu środowiska i obecności zmodyfikowanej genetycznie żywności – jest to nieuniknione.
Zdrowy i prawidłowo odżywiony organizm chroni się, nieustająco pozbywając się toksyn, ale rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba – największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów.

GLUTATION W ZDROWIU I W CHOROBIE
Uważa się, że glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia. Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom glutationu może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób – chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, uzależnienia od tytoniu, chorób wątroby, AIDS i wielu innych. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.
Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy atletów zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.

JAK PODNOSIĆ POZIOM GLUTATIONU?
Glutation produkują komórki organizmu. Nie można go po prostu zjeść. Jeśli połkniemy glutation, w większości zostanie on po prostu usunięty z naszego organizmu. Aby podwyższyć poziom glutationu, należy dostarczyć organizmowi prekursorów, czyli budulców glutationu.
Istnieją farmaceutyczne sposoby podniesienia glutationu, wykorzystywane przez lekarzy, ale nie należy korzystać z nich na własną rękę, by nie doprowadzić do efektów ubocznych. Istnieją sposoby, by w naturalny sposób podnieść poziom glutationu. Do nich należą spożywanie pewnych produktów oraz Immunocal, now produkt na polskim rynku, wyprodukowany z serwatki mleka krowiego.
Wśród produktów spożywczych można wymienić awokado, surowe mięso, surowe mięso ryb morskich, surowe jajka, surowe mleko krowie. Niestety w przypadku surowych produktach (szczególnie mięsa) nie możemy być pewni jego jakości. W mięsie zwierząt hodowlanych niestety często znaleźć można antybiotyki czy sterydy, którymi były karmione. To samo dotyczy jajek i mleka prosto od krowy kupinych z niepewnego źródła: w produktach tych może być dużo bakterii czy np. salmonella.

IMMUNOCAL – NATURALNY I SKUTECZNY SPOSÓB NA PODNIESIENIE POZIOMU GLUTATIONU
Na polskim rynku dostępny jest już Immunocal – Glutation - główny przeciwutleniaczsuplement diety z cysteiną związaną, produkt 100% naturalny, wyprodukowany z serwatki mleka krowiego, z białka serwatkowego o maksymalnej bioaktywności. Dzięki temu - w odróżnieniu od innych suplementów białkowych - wzmacnia układ odpornościowy. Immunocal dostarcza budulców glutationu, glutation produkowany jest więc przez same komórki.
Naukowcy już od dziesiątek lat świadomi są negatywnego wpływu, jaki niedobór glutationu wywiera na nasze zdrowie. Musiało jednak minąć wiele lat, zanim udało się opracować sprawdzony, efektywny środek podnoszący poziom glutationu w organizmie.
Immunocal, produkowany przez firmę Immunotec Research, skutecznie podnosi poziom glutationu – potwierdzają to i gwarantują badania kliniczne. Immunocal jest wynikiem wieloletnich precyzyjnych badań przeprowadzonych przez pracownika naukowego dr. Gustavo Bounousa na słynnym uniwersytecie McGill w Montrealu w Kanadzie.
Dowody na skuteczność Immunocalu są tak mocne, że produkt jest chroniony licznymi międzynarodowymi patentami. To zdecydowanie stawia Immunocal w pierwszym rzędzie wśród suplementów odżywczych.
Opakowanie Immunocalu zawiera 30 saszetek.





Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA