Gorczyca – małe, niepozorne kuleczki. Nie każdy wie, co w sobie kryją. Są różne odmiany tego ziela – gorczyca biała, czarna, sarepska. Wszystkie łączy podobne działanie i zastosowanie, nie tylko kulinarne... Od lat były znane i wykorzystywane przez gospodynie do marynat, zalew, sałatek.
fot. Fotolia
Za przyczyną Pliniusza Starszego powstała też musztarda, która jest wykwintnym zwieńczeniem potraw mięsnych. Gorczyca zakorzeniła się także w medycynie ludowej. Poznano również jej właściwości afrodyzujące.
Tajemnica gorczycy
Synapina to substancja, której gorczyca zawdzięcza swój gorzki smak i lecznicze właściwości. Gorycz w każdej z odmian jest inna – od silnie palącego smaku po łagodnie gorzki. Najostrzejsza jest gorczyca sarepska, a najłagodniejsza biała.
fot. Fotolia
Gorczyca biała
Gorczyca biała pochodzi z krajów Europy południowej. Ma czteropłatkowe, złocistożółte kwiaty, z których pszczoły zbierają nektar na miód (o lekko gorzkawym posmaku). Ziarenka są kuliste, bardzo drobne, jasnożółtego koloru.
Biała gorczyca znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (niestrawność, zaparcia), stanach zapalnych żołądka i jelit i dodatkowo – jak podaje medycyna ludowa – w leczeniu chorób reumatycznych i bólów stawów (poduszki gorczycowe).
Gorczyca czarna
Czarna gorczyca przywędrowała do nas północnych krańców Afryki i południowo-zachodniej Azji. Ma drobne, żółte kwiaty. Łuszczyna, w której znajdują się czarne, drobne, kuliste nasionka, ma długość około 2 cm.
Czarna gorczyca ma trochę szersze zastosowanie. Znana jest ze swojego moczopędnego działania. Dzięki śluzom, ma właściwości przeczyszczające (zaparcia), przeciwzapalne (nieżyt żołądka i jelit) i osłaniające (wrzody żołądka i dwunastnicy). Napary z niej stosowane bywają w stanach zapalnych gardła, w postaci płukanek. Olejek goryczny ma właściwości żółciopędne, pobudzające wydzielanie trzustki i żołądka. Przydaje się również w leczeniu chorób reumatycznych i przeziębień (działa antybakteryjnie) oraz nadciśnienia.
Gorczyca sarepska
Gorczyca sarepska pochodzi z Indii. Wyróżnia ją mocny palący smak po rozgryzieniu ziarenka. Jej kwiaty są koloru jasnożółtego, a nasiona żółto-ceglastego. Jej działanie jest podobne do wymienionych już odmian. To z jej ziarenek produkuje się słynne ostre musztardy.
fot. Fotolia
Afrodyzjak, ale niewskazany dla kobiet w ciąży
Gorczyca powoduje przekrwienia w obrębie miednicy, a więc tam gdzie znajdują się narządy płciowe. Wzmożone ukrwienie czyni je bardziej wrażliwymi na bodźce. Jednak nie powinny jej używać kobiety w ciąży, gdyż może to spowodować poronienie!
Gorczyca gotowa do działania
- Odwar z gorczycy: 1 łyżkę nasion białej gorczycy wsyp do garnka i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pij pół szklanki po posiłku.
- Okład z gorczycy: nasiona gorczycy zalej wrzątkiem i utrzyj je na papkę. Następnie nałóż na gazę i przyłóż na kwadrans na bolące miejsce.
- Poduszki gorczycowe: potrzebne będą bawełniane worki o różnej wielkości (w zależności od chorego stawu). Wypełniamy je ziarenkami do ¾ pojemności worka i zaszywamy otwarty brzeg. Podkładamy je pod bolące stawy. Znachorzy wierzą, że gorczyca promieniuje znosząc dolegliwości bólowe. Nauka działanie gorczycy tłumaczy masażem ziarenek.
Dowiedz się więcej o właściowościach gorczycy na naszym forum medycznym.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!