Jak przygotować jadłospis dla cukrzyka?

Wśród osób z nadmierną masą ciała wiele chorób występuje częściej niż u szczupłych
Musimy pamiętać – ważne jest nie tyko to co jemy, ale jak jemy! Rady tej szczególnie powinni posłuchać cukrzycy i osoby mające problemy z tuszą. Jak się okazuje poza ogólnymi zaleceniami dietetycznymi niemałe znaczenie mają także sposób przygotowywania potraw oraz częstotliwość spożywania posiłków.
/ 18.10.2010 00:08
Wśród osób z nadmierną masą ciała wiele chorób występuje częściej niż u szczupłych

Unikaj smażenia potraw, zamiast tego gotuj posiłki w wodzie lub na parze. Zamień niezdrowe oleje na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Ogranicz spożywanie soli. Jedz nawet 4-6 posiłków dziennie – częściej ale mniej. I co najważniejsze – pamiętaj o regularnych pomiarach glikemii. Przeczytaj więcej o tym jak przygotowywać potrawy dla cukrzyków i osób walczących z otyłością.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA