Jak wzmocnić odporność? - przepisy kulinarne

Nic lepszego jesienną porą niż dymiące, rozgrzewające talerze, które ochronią nas przed zarazkami i ożywią dni słoty. Dziś proponujemy: brukselkę w chrzanowym sosie, kompot z suszu i zielonej herbaty oraz aromatyczną zupę z ryby.
/ 14.10.2009 07:50

Nic lepszego jesienną porą niż dymiące, rozgrzewające talerze, które ochronią nas przed zarazkami i ożywią dni słoty.

Mądrość ludowa na całym świecie od dawien dawna wykorzystuje silnie bakteriobójcze i rozgrzewające pokarmy do wzmacniania odporności i szybszego radzenia sobie z przeziębieniami, żeby wspomnieć choć słynny babciny rosół z kury.

Faktycznie pokarmów o silnych właściwościach immunologicznych są dziesiątki i łączy je zwykle wyraźny smak oraz duża zawartość witaminy C. Czosnek, imbir, kiszona kapusta, chrzan, cytryna, maliny, cebula czy szczypior to najlepsze przykłady.

Dziś trzy ciekawe propozycje kulinarne:

 

Brukselka w chrzanowym sosie

Brukselka w chrzanowym sosie - świetnie komponuje się z ziemniakami i drobiem
Składniki:

  • 700 g pokrojonej na połówki brukselki,
  • 4 plastry chudego boczku,
  • ¼ szkl. kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Brukselkę gotujemy na parze ok. 6-8 minut. Pokrojony boczek, chrzan, śmietanę i przyprawy łączymy w miseczce. Dodajemy gorącą brukselkę, mieszamy i podajemy od razu.

 

Kompot z suszu i zielonej herbaty

Kompot z suszu i zielonej herbaty - podawany z jogurtem i posypany pistacjami jest wybornym deserem
Składniki:

  • 3 torebki zielonej herbaty,
  • 3 ¼ szkl. wrzątku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki skórki z cytryny,
  • 3 szkl. mieszanych suszonych owoców np. jabłek, gruszek, fig, moreli, rodzynek

Herbatę zanurzyć we wrzątku na 3-5 minut i wyjąć. Domieszać cukier oraz skórkę z cytryny. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do herbaty. Gotować na bardzo małym ogniu 1,5 - 2,5 godziny, aż kompot zgęstnieje do konsystencji syropu. Przełożyć do kompotierek i schłodzić.

 

Aromatyczna zupa z ryby

Aromatyczna zupa z ryby - zamiast rosołu z kurczaka, z cudownym cytrynowym posmakiem
Składniki:

  • 1 szkl. ryżu jaśminowego,
  • 2 szkl. wody, skórka i sok z jednej cytryny,
  • 4 szkl wywaru z kurczaka lub warzywnego,
  • 500 g filetów z białej ryby (dorsz, panga, sandacz),
  • 4 szkl. rzeżuchy lub rukoli,
  • 1 szkl. startej marchwki,
  • ¼ szkl. posiekanej świeżej mięty

Połączyć ryż i wodę w średnim garnku, zagotować i dusić ok. 20 minut na średnim ogniu. Dodać sok i skórkę z cytryny. W innym garnku zagotować wywar i ugotować w nim rybę do miękkości. Wyjąć i podzielić na kawałki. Ryż rozdzielić do czterech misek, dołożyć rybę, ukolę lub rzeżuchę, marchew i miętę. Zalać każdą miseczką chochlą wywaru.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!