Nic lepszego jesienną porą niż dymiące, rozgrzewające talerze, które ochronią nas przed zarazkami i ożywią dni słoty.
Mądrość ludowa na całym świecie od dawien dawna wykorzystuje silnie bakteriobójcze i rozgrzewające pokarmy do wzmacniania odporności i szybszego radzenia sobie z przeziębieniami, żeby wspomnieć choć słynny babciny rosół z kury.
Faktycznie pokarmów o silnych właściwościach immunologicznych są dziesiątki i łączy je zwykle wyraźny smak oraz duża zawartość witaminy C. Czosnek, imbir, kiszona kapusta, chrzan, cytryna, maliny, cebula czy szczypior to najlepsze przykłady.
Dziś trzy ciekawe propozycje kulinarne:
Brukselka w chrzanowym sosie
Brukselka w chrzanowym sosie - świetnie komponuje się z ziemniakami i drobiem
Składniki:
- 700 g pokrojonej na połówki brukselki,
- 4 plastry chudego boczku,
- ¼ szkl. kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki chrzanu,
- sól i pieprz do smaku.
Brukselkę gotujemy na parze ok. 6-8 minut. Pokrojony boczek, chrzan, śmietanę i przyprawy łączymy w miseczce. Dodajemy gorącą brukselkę, mieszamy i podajemy od razu.
Kompot z suszu i zielonej herbaty
Kompot z suszu i zielonej herbaty - podawany z jogurtem i posypany pistacjami jest wybornym deserem
Składniki:
- 3 torebki zielonej herbaty,
- 3 ¼ szkl. wrzątku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki skórki z cytryny,
- 3 szkl. mieszanych suszonych owoców np. jabłek, gruszek, fig, moreli, rodzynek
Herbatę zanurzyć we wrzątku na 3-5 minut i wyjąć. Domieszać cukier oraz skórkę z cytryny. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do herbaty. Gotować na bardzo małym ogniu 1,5 - 2,5 godziny, aż kompot zgęstnieje do konsystencji syropu. Przełożyć do kompotierek i schłodzić.
Aromatyczna zupa z ryby
Aromatyczna zupa z ryby - zamiast rosołu z kurczaka, z cudownym cytrynowym posmakiem
Składniki:
- 1 szkl. ryżu jaśminowego,
- 2 szkl. wody, skórka i sok z jednej cytryny,
- 4 szkl wywaru z kurczaka lub warzywnego,
- 500 g filetów z białej ryby (dorsz, panga, sandacz),
- 4 szkl. rzeżuchy lub rukoli,
- 1 szkl. startej marchwki,
- ¼ szkl. posiekanej świeżej mięty
Połączyć ryż i wodę w średnim garnku, zagotować i dusić ok. 20 minut na średnim ogniu. Dodać sok i skórkę z cytryny. W innym garnku zagotować wywar i ugotować w nim rybę do miękkości. Wyjąć i podzielić na kawałki. Ryż rozdzielić do czterech misek, dołożyć rybę, ukolę lub rzeżuchę, marchew i miętę. Zalać każdą miseczką chochlą wywaru.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!