Cukrzyca jest podstępną i postępującą chorobą, powoli utrudniająca życie codzienne i prowadzącą do skrócenia życia. Wczesne uświadomienie sobie czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy i ich wczesne zwalczanie pozwoli nam się cieszyć każdą chwilą życia.
Zaowocuje to nie tylko uzyskaniem dobrego zdrowia, ale i doświadczeniem, którym warto się dzielić. Promocja zdrowia wśród społeczeństwa jest bezcenną profilaktyką wielu chorób.
Poznajmy zatem główne czynniki ryzyka cukrzycy. Są one związane z naszym stylem życia i należą do nich
- nadwaga
- nadciśnienie
- niewyrównana gospodarka lipidowa (wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów)
- zbyt częste i zbyt duże spożywanie słodyczy i tłustych pokarmów
- nikotynizm i alkoholizm
- rodzinne występowanie cukrzycy lub chorób serca, czy też otyłości
- przebyta cukrzyca ciężarnych
Wskazówki:
Zrzuć zbędne kilogramy!
Redukcja masy ciała o parę kilogramów w przypadku nadwagi już częściowo pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Najlepszymi metodami normalizacji masy ciała jest ustalenie odpowiednich proporcji pomiędzy spożywaną energią a wysiłkiem fizycznym w ciągu dnia. Jeśli masz z tym problemy – udaj się do poradni metabolicznej. Lekarz i pielęgniarka pomogą Ci w osiągnięciu celu poprzez ustalenie diety i rodzaju wysiłku fizycznego. Będą sprawować nad Tobą kontrolę, motywować i udzielać niezbędnych wskazówek.
Zapoznaj się z zasadami zdrowego żywienia i stosuj je!
Do jadłospisu staraj wprowadzić więcej warzyw. Ogranicz nieco spożywanie owoców. Wskazane są także inne produkty bogate w błonnik, takie jak: pełnoziarniste pieczywo, otręby, ciemny ryż. Nie rezygnuj z ryb, chudego mięsa i drobiu – są źródłem białka. Do diety wprowadź także tłuszcze roślinne – oliwę, oleje i margarynę. Raczej zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec, łój, boczek). Możesz spożywać nabiał w rozsądnych ilościach, ograniczając jedzenie wysokotłuszczowych wyrobów mleczarskich (pełne mleko, żółte sery, sery pleśniowe, tłuste twarogi). Wystrzegaj się słodyczy, alkoholu, tłustych i smażonych potraw oraz ogranicz spożycie soli.
A może rowerek?
Lekarz pomoże Ci ustalić rodzaj aktywności fizycznej. Nie lekceważ jego uwag. Jednakże bezpiecznymi sportami, które możesz uprawiać są np.: pływanie, szybki marsz, taniec, a także spacery. Ruch nie tylko poprawia działanie gospodarki węglowodanowej, ale również zbawiennie wpływa na serce i płuca. Poprawia się także odporność organizmu i Twoje samopoczucie. W efekcie więcej ruchu wiedzie do normalizacji masy ciała jak również utrzymania jej na prawidłowym poziomie.
Unikaj używek!
Palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Upośledzone zostają funkcje wielu narządów, jak np.: mózg, serce, wątroba, nerki, trzustka. Ponadto alkohol jest bardzo kaloryczny, więc nie należy z nim przesadzać. Trunkiem, który ostatnio szczyci się sławą, jest wino wytrawne. Białe wytrawne wino wspomaga pracę jelit, a czerwone wytrawne pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zawału. Warto wiedzieć iż czerwone wytrawne wino poprawia poziom dobrego cholesterolu we krwi – zmniejszającego ryzyko rozwoju miażdżycy. Zalecane jest wypijanie lampki tego wina do obiadu.
Doceń kontakt ze swoim lekarzem i pielęgniarką
Lekarz i pielęgniarka zawsze powinni służyć Ci radą i pomocą. Lekarz kieruje Cię na badania profilaktyczne. Razem z nim powinieneś wcześnie rozpoznawać nieprawidłowości w swoim organizmie. Natomiast do zadań pielęgniarki należy edukacja zdrowotna, szerzenie zasad profilaktyki i promocja zdrowia. Nie bój się pytać, interesuj się swoim zdrowiem – od Ciebie zależy jego komfort i długość. Poza tym profilaktyka jest bardziej ekonomiczna niż leczenie.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!