Małe dawki kofeiny mogą okazać się świetnym środkiem dopingującym – badacze australijscy potwierdzili, że po podaniu zawodowym biegaczom jednej kawy przed treningiem średni czas biegu na 5km poprawił się o 10 do 12 sekund. Podobne dobroczynne skutki zaobserwowano u kolarzy, którzy ze wspomaganiem w postaci kawa + woda + węglowodany pedałują znacznie mocniej podczas trudnej, parnej pogody. Kofeina ma stymulować pracę mięśni i pomagać w przezwyciężeniu zmęczenia wywołanego upałem.
Innym wnioskiem z przeprowadzanych jest zaprzeczenie dotychczasowego poglądu o właściwościach odwadniających kawy. Umiarkowane spożycie napojów kofeinowych, wedle specjalistów, liczy się jak normalne przyjmowanie innych płynów. Dodatkowe korzyści, jakie dostarczamy organizmowi to: stymulacja mózgu i poprawa koncentracji, przedłużenie życia i redukcja stresu – wszystko przy magicznym „0 kalorii” (jeśli powstrzymujemy się od cukru i śmietanki).
Na koniec jeszcze wyjaśnienie co możemy uważać, za niegroźny czyli umiarkowany poziom spożycia kawy: 2-3 filiżanki, czyli 250 mg kofeiny.
Agata Chabierska
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!