Kolory warzyw mają znaczenie w diecie

Osoby z chorobą wrzodową nie powinny jeść potraw zimnych i gorących/ fot. Shutterstock
Dlaczego jedzenie warzyw w dwóch kolorach jest zdrowsze? Czy kolory warzyw i owoców na naszym talerzu naprawdę mają znaczenie?
/ 03.12.2010 00:01
Osoby z chorobą wrzodową nie powinny jeść potraw zimnych i gorących/ fot. Shutterstock

Minerały i składniki odżywcze dostarczane wraz z warzywami i owocami są nie do przecenienia. To wiedzą wszyscy. Ale to, że czerwone warzywa i owoce (papryka, rzodkiew, wiśnie) obniżają ryzyko raka prostaty a zielone (szpinak, kapusta, gorczyca) poprawiają stan siatkówki oka już nie jest takie oczywiste.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!