Kwasy Omega 3 – nie tylko na serce

Ryby to niezwykle istotny składnik diety śródziemnomorskiej
Kwasy Omega 3 od dawna są znane ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie. Wspomagają prawidłowy rozwój i funkcjonowanie naszego układu nerwowego, wzmacniają system odpornościowy, działają korzystnie na serce i układ krążenia.
/ 01.10.2010 00:04
Ryby to niezwykle istotny składnik diety śródziemnomorskiej

Ostatnie badania pokazują, że do listy zalet tych nienasyconych kwasów tłuszczowych należy również dołączyć efekt przeciwnowotworowy.

Badanie przeprowadzone na grupie 35 000 kobiet miało charakter kwestionariusza, w którym każda z pań musiała odpowiedzieć na pytania odnośnie swojej diety oraz przyjmowania suplementów diety bogatych w kwasy Omega 3. Po 6 latach od zebrania tych danych kobiety uczestniczące w tym badaniu musiały ponownie zgłosić się na kontrolę ich stanu zdrowia. Okazało się, że ryzyko raka piersi w grupie regularnie przyjmującej kwasy Omega 3 zmniejszyło się aż o 32 %. Korelacja była szczególnie widoczna w występowaniu przewodowego podtypu nowotworu sutka, będącego jednocześnie jednym z najczęściej występujących.

Przy okazji tych doniesień warto dodać, że najbogatszym źródłem naturalnie występujących kwasów Omega 3 są ryby morskie między innymi łosoś, sardela, sardynki. Warto postarać się aby częściej gościły na naszych stołach.

(kp/pk)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA