Listeria w twarogu sernikowym – który produkt i jaki numer serii?

ser fot. Adobe Stock
W twarogu sernikowym wykryto Listeria monocytogenes. Czym grozi zakażenie tą bakterią?
Marta Słupska / 24.07.2018 11:51
ser fot. Adobe Stock

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu żywnościowego. Chodzi o jedną partię twarogu sernikowego, którego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku. Powodem jest Listeria monocytogenes – groźna bakteria, która nawet w 30% infekcji prowadzi do śmierci.

Która partia sera została wycofana?

Producent sera wydał oświadczenie, w którym zaznaczył, że „w trosce o bezpieczeństwo konsumentów podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku". Bakterię stwierdzono podczas kontroli właścicielskiej.

Wycofana partia twarogu sernikowego 0,5/1 kg ma numer 2907185. Jego przydatność upływa 29 lipca 2018 roku. Jeśli mamy go w domu, odnieśmy do placówki, gdzie został zakupiony.

Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia
– oświadczył Główny Inspektorat Sanitarny.

Przypominamy, że zakażenie listerią daje grypopodobne objawy. Mogą się też pojawić: wymioty, biegunka, drgawki, gorączka, bóle mięśniowe i stawowe oraz utraty przytomności.

Listeria jest groźna m.in. dla kobiet w ciąży, ponieważ zakażenie nią może prowadzić do poronień lub obumarcia płodu.

Zobacz też:
Listeria w kiełbasie śląskiej. Którą wycofano ze sprzedaży?
Listerioza - czym grozi w ciąży?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA