Malina – smaczna i zdrowa!

malina właściwa
W lecznictwie ludowym maliny stosowano w przeziębieniach (rozgrzewająco i napotnie), często w połączeniu z kwiatem lipy i czarnego bzu. Obecnie również trudno jest przecenić zalety tych smakowitych owoców.
/ 15.03.2011 11:39
malina właściwa

Maliny zawierają liczne kwasy organiczne m.in. kwas jabłkowy, askorbinowy i cytrynowy, śluz, pektyny, lotne związki zapachowe, cukry, tłuszcze, białka, prowitaminy A, i niewiele witamin: B1, B2, B6, C, PP; sole mineralne (wapń, żelazo, miedź i fosfor), lecytynę, garbniki (w liściach) oraz związki żywicowe. Pozytywne działanie tych owoców na zdrowie warto wykorzystać przygotowując napar. Jak go zrobić?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA