Melissa officinalis jest rośliną wieloletnią i pochodziła początkowo z Bliskiego Wschodu. Zawiera nie tylko olejki eteryczne, ale także garbniki i flawonoidy. Zwana jest również pszczelnikiem (melisa z greckiego to pszczoła) oraz cytrynowym zielem. Od lat stosowana jest głównie jako środek uspokajający, zwalczający bezsenność. Ponadto wspomaga trawienie i działa przeciwskurczowo.
Jak spożywać melisę?
Melisę można połączyć z sałatkami, twarożkiem oraz innymi ziołami. Ponadto zastosowanie znajduje jako dodatek do zup, sosów, potraw
mięsnych i rybnych. Świeże liście można zamrozić w kostkach lodu, aby móc dodawać je do schłodzonych napojów. Z suszonych liści można przygotować herbatę ziołową.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!