Miłorząb dla diabetyka

Miłorząb dla diabetyka fot. Panthermedia
Sprawdź, jak miłorząb japoński wpływa na zdrowie cukrzyków
/ 27.03.2012 06:35
Miłorząb dla diabetyka fot. Panthermedia
Czy to prawda, że osoby z cukrzycą powinny brać preparaty z miłorzębu? Jeśli tak to dlaczego?

Porada lekarza:

Miłorząb japoński (Ginko biloba) jest rzeczywiście jednym z głównych składników mieszanek i preparatów zalecanych dla osób chorujących na cukrzycę. Podwyższony cukier niszczy bowiem naczynia krwionośne a Ginko biloba zawiera substancje mające działanie ochronne (flawonoidy, terpeny). Działają one rozszerzająco na naczynia, zapobiegają stanom zapalnym i nadmiernemu krzepnięciu krwi, niwelują także niekorzystny wpływ stresu na naczynia.
Ekstrakt z liścia miłorzębu łączyć można z kwiatostanem głogu (Crataegus oxycanta). Jest to szczególnie wskazane u diabetyków z chorobą wieńcową lub niewydolnością krążenia. Głóg poprawia bowiem ukrwienie mięśnia sercowego i wzmacnia siłę jego skurczu.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA