O tym, czy mrożonki zachowają walory świeżych produktów, decyduje temperatura i tempo zamrażania. Im temperatura jest niższa i proces mrożenia przebiega szybciej, tym mniej wody oddziela się od reszty składników i Iym mniej ucieka z pożywienia cennych substancji.
Warto też pamiętać, że bardzo dużo wartości odżywczych mrożonki tracą podczas nieprawidłowego rozmrażania. Szkodliwe jest zwłaszcza trzymanie produktów przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej w dziennym świetle.
Już w sklepie można zorientować się, czy mrożonka jest pełnowartościowa. Opakowanie z zamrożonym produktem nie powinno być rozerwane ani uszkodzone. Jeśli zawartość torebki jest zlepiona, może to oznaczać, że mrożonka była źle przechowywana lub wielokrotnie zamrażana.
W przypadku jarzyn należy zwracać uwagę, by nie było to gotowe danie z dodatkiem tłuszczu, sosu itp. Takie mrożonki trudno podzielić na porcje i obliczyć, ile mają kalorii. Natomiast jarzyny mrożone bez dodatków można bez trudu wyjąć w dowolnej ilości, a pudełko lub woreczek z resztą mrożonki dokładnie zamknąć.
Aby uniknąć rozmrożenia w czasie transportu, opakowanie z mrożonką owijamy w dodatkową torebkę foliową lub gruby papier.
Zawartość torebki po przyniesieniu do domu powinna zaraz trafić do garnka, a jeśli nie zamierzamy jej zużyć od razu, mrożonkę bezwłocznie wkładamy do zamrażalnika.
W ostatnich latach na naszym rynku powiększył się znacznie asortyment produktów mrożonych. Oprócz tradycyjnych mrożonych warzyw (marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa) i owoców (truskawki, śliwki, maliny) możemy kupić wiele gotowych mieszanek owocowych i warzywnych. Ułatwiają one przyrządzanie kompotów, zup owocowych i jarzynowych itd. Popularne są także mrożone potrawy gotowe do spożycia po obróbce termicznej, np. pyzy, knedle, pierożki, pizze.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!