Muchomor sromotnikowy, czyli ostrożnie na grzybach!

grzyby
Niespodziewanie dla mało doświadczonego grzybiarza, muchomor sromotnikowy może być podobny do co najmniej kilku gatunków jadalnych grzybów. Pamiętajmy, że nawet najlepszy atlas grzybów nie daje gwarancji co do zebranych okazów.
/ 22.11.2010 15:50
grzyby

Muchomor sromotnikowy to niepozorny grzyb blaszkowy z zielonkawym kapeluszem i białawym trzonem. Bywa mylony z gąskami, gołąbkami czy kaniami. Jest dość pospolity, można go znaleźć na terenie całej Polski, od lipca do października. Spośród wielu różnych toksyn, bodaj najgroźniejsze są zawarte w muchomorze sromotnikowym amatoksyny (inne to np. fallotoksyny). Ich dobre wchłanianie z przewodu pokarmowego warunkuje wysoki poziom osiągany we krwi. Uszkodzeniu ulegają przede wszystkim wątroba, zaś w nieco mniejszym stopniu nerki. Śmiertelna dawka anatoksyn to około 0,2 miligrama na kilogram masy ciała. W związku z tym potencjalnie nawet jeden grzyb może się okazać śmiertelnie trujący, zwłaszcza, że ani gotowanie, ani marynowanie, ani suszenie nie unieczynnia wspomnianych toksyn.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA