Na czym polega magia bazylii i oregano?

Na czym polega magia bazylii i oregano?
Pizza, włoskie makarony, pomidory i mozarella - te dania (choć nie tylko) szczególnie kojarzą się nam z bazylią i oregano. Zapach, smak i barwa tych delikatnych listków są nieodzownym elementem wielu potraw śródziemnomorskich. Zobacz, co kryją w sobie bazylia i oregano, a o czym jeszcze nie wiesz!
/ 09.11.2010 00:02
Na czym polega magia bazylii i oregano?

Bazylia to roślina jednoroczna o jadalnych kwiatach i liściach. Jest półkrzewem dorastającym do wysokości ok. 50 cm. Pochodzi ze wschodnich Indii, gdzie czczona była jako zioło poświęcone bogowi Wisznu. Wykazuje najintensywniejszy zapach gdy jest świeża. Bazylia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świeże zioło, o wyjątkowym aromacie, idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, zupami, sosami, daniami z warzyw, ryb oraz mięs. Któż z nas nie zna smaku pomidorów z mozarellą i świeżą bazylią? Z kolei oregano zwane także lebiodką, pochodzi ze Środkowej i Południowej Ameryki i jest uznawane za jedno z ważniejszych ziół kuchni śródziemnomorskiej. Zapachem przypomina tymianek i majeranek, zaś w smaku – jest od nich ostrzejszy. Jako przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni zarówno w formie świeżej jak i suszonej. Powszechnie dodawana jest do pizzy, pomidorowych sosów, pieczonych mięs – szczególnie cielęciny i wieprzowiny.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA