Witamina A rozpuszcza się w tłuszczu więc nie wydzieli się z moczem. Niepotrzebna ilość magazynuje się w organizmie i może być trująca dla człowieka, jeżeli przedawkowanie osiągnie 10-20-krotność. Proponowana dzienna ilość tej witaminy nie przekracza ok. jednego mg.
Witamina B6. Jeśli podwyższamy dzienną dawkę nad 1,8 mg, może nastąpić "awaria" w funkcjach systemu nerwowego.
Witamina C Ilość zalecana nie przekracza 75 mg dziennie. Przedawkowanie może spowodować biegunkę i sprzyja stworzeniu się kamienia nerkowego.
Witamina D Dozwolona dzienna dawka nie większa niż 5 mikrogram (uwaga: nie mg!) W przypadku przedawkowania podwyższa się poziom wapnia we krwi i może nastąpić deformacja kości.
Witamina E Dzienne zapotrzebowanie maksymalnie 5 mg. W następstwie przedawkowania występują bóle mięśni oraz zaburzenia w systemie trawienia.
Kwas nikotynowy. Też należy do witamin. 50-krotne przedawkowanie obciąża krążenie krwi, występuje zaczerwienienie skóry, co jest wysoce niewskazane.
Gdy spożywamy preparaty witaminowe, niezbędna jest kalkulacja dziennych dawek nie tylko witamin w tabletkach i tym podobnych produktach „fabrycznych” ale również witamin zawartych w... naszych naturalnych produktach. A o nich zdajemy się zapominać, faszerując organizm pigułkami „na wszystko”.
Oto przegląd naturalnych witamin
Witamina A
Masło, marchewka, szpinak, wątroba
Witamina B6
Wątroba, drożdże, mięsa, otręby i kiełki pszenne
Witamina C
Pomarańcze, brukselka, kalafior, pietruszka, owoce, zieleniny, wątróbka, nerki
Witamina D
Śledzie, żółtko jaja, sardynki
Witamina E
Kiełki pszeniczne, orzechy, soja, chmiel, sałata
mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!