Najbardziej toksyczne warzywa i owoce

Gdyby nie nawozy, nie byłoby możliwe osiągnąć pokaźnych ilości plonów warzywnych i owocowych. Nawozy mają przynieść większy i dorodniejszy plon, a opryski, czyli środki ochrony roślin, zapobiegać inwazji szkodników jak np. stonki, mszyce i ślimaki. Ostatnie lata przyniosły nam jednak pod tym względem mnóstwo rozczarowań, ponieważ ilość tych wszystkich chemikaliów, jakimi są traktowane rośliny jest naprawdę duża. Jesteśmy bardziej świadomi zagrożeń wynikających ze spożywania takich warzyw i owoców i częściej zastanawiamy się, co wybrać i kupić…
/ 23.05.2013 07:43

Gdyby nie nawozy, nie byłoby możliwe osiągnąć pokaźnych ilości plonów warzywnych i owocowych. Nawozy mają przynieść większy i dorodniejszy plon, a opryski, czyli środki ochrony roślin, zapobiegać inwazji szkodników jak np. stonki, mszyce i ślimaki. Ostatnie lata przyniosły nam jednak pod tym względem mnóstwo rozczarowań, ponieważ ilość tych wszystkich chemikaliów, jakimi są traktowane rośliny jest naprawdę duża. Jesteśmy bardziej świadomi zagrożeń wynikających ze spożywania takich warzyw i owoców i częściej zastanawiamy się, co wybrać i kupić…

Najbardziej toksyczne warzywa i owoce

Fot. Depositphotos

Poniżej przedstawiamy listę tych warzyw i owoców, które cechuje największe stężenie pestycydów. Zaleca się, by kupować je w sklepach z żywnością ekologiczną, a te tańsze – zwykle pochodzące z upraw „masowych” – raczej ograniczyć do minimum lub wyeliminować całkowicie z menu.

Najbardziej skażone owoce:

  • jabłka,
  • brzoskwinie i nektarynki,
  • truskawki,
  • borówki amerykańskie,
  • winogrona.

Najbardziej skażone warzywa:

  • seler naciowy,
  • papryka,
  • ogórki,
  • sałata,
  • szpinak,
  • ziemniaki,
  • zielona fasola.

Nie wszystkie warzywa i owoce mają tak wysoki poziom toksyn. Jeśli więc nie mamy możliwości kupować ich w sklepach ekologicznych, starajmy się wybierać te o najniższym stężeniu pestycydów. Zaliczamy do nich:

Owoce:

  • ananasy,
  • mango,
  • kiwi,
  • melony,
  • grejpfruty,
  • arbuzy.

Warzywa:

  • cebulę,
  • zielony groszek,
  • awokado,
  • kukurydzę,
  • szparagi,
  • kapusty,
  • bakłażan,
  • bataty,
  • a także grzyby.

Nie pozbędziemy się szkodliwych związków chemicznych z naszego życia. Już na zawsze będą w środowisku – zarówno w powietrzu, jak i w wodzie i glebie. Możemy jednak wpłynąć na to co jemy i ograniczyć podaż niezdrowych, a w dużych ilościach toksycznych warzyw i owoców.

Przeczytaj też: Szkodliwe substancje w owocach i warzywach

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA