Pięć praktycznych wskazówek
- Kupujmy tylko świeże owoce i warzywa na bieżące potrzeby. Po kilku dniach przechowywania w lodówce tracą większość witamin.
- Warzywa należy płukać szybko, pod bieżącą wodą, a zanieczyszczenia usuwać szczoteczką. Zbyt długie mycie wypłukuje z nich witaminy B i C.
- Owoce i warzywa powinno się gotować w niewielkiej ilości wody i jak najkrócej. Pozostałą po gotowaniu jarzyn wodę można zużyć do zup, sosów – jest bogata w zdrowe składniki.
- Marchewkę, pomidory i paprykę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż zawierają rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A.
- Warzywa na surówki kroimy tuż przed podaniem, inaczej tracą witaminę C oraz witaminy z grupy B.
źródło: mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!