Nie trać witamin

Tylko urozmaicona dieta dostarcza organizmowi niezbędną dawkę witamin i biopierwiastków. Należy zatem jadać jak najwięcej warzyw i owoców – dziennie około 500 gramów.
/ 24.08.2009 21:47
Tylko urozmaicona dieta dostarcza organizmowi niezbędną dawkę witamin i biopierwiastków. Należy zatem jadać jak najwięcej warzyw i owoców – dziennie około 500 gramów.

Nie trać witamin

Warto zwiększyć ilość spożywanego błonnika, który doskonale odtruwa organizm. Starajmy się wykorzystywać produkty spożywcze tak, by nie traciły wartościowych składników odżywczych.

Pięć praktycznych wskazówek
  • Kupujmy tylko świeże owoce i warzywa na bieżące potrzeby. Po kilku dniach przechowywania w lodówce tracą większość witamin.
  • Warzywa należy płukać szybko, pod bieżącą wodą, a zanieczyszczenia usuwać szczoteczką. Zbyt długie mycie wypłukuje z nich witaminy B i C.
  • Owoce i warzywa powinno się gotować w niewielkiej ilości wody i jak najkrócej. Pozostałą po gotowaniu jarzyn wodę można zużyć do zup, sosów – jest bogata w zdrowe składniki.
  • Marchewkę, pomidory i paprykę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż zawierają rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A.
  • Warzywa na surówki kroimy tuż przed podaniem, inaczej tracą witaminę C oraz witaminy z grupy B.
źródło: mwmedia

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA