Trwająca 9 lat obserwacja ponad 100000 osób powyżej 50 roku życia dała niezaprzeczalne dowody na istotny wzrost ryzyka już przy obwodzie pasa powyżej 110 cm u mężczyzn i 95 cm u kobiet. Wymiary w pasie powyżej 120 cm u mężczyzn i 110 u kobiet to już 2-krotnie zwiększone ryzyko śmierci. Najczęstszą przyczyną zgonów u osób z „brzuszkiem” były choroby układu oddechowego, w dalszej kolejności choroby układu sercowo – naczyniowego i nowotwory. Według naukowców wszystkiemu jest winna tkanka tłuszczowa znajdująca się w jamie brzusznej, otaczająca organy wewnętrzne, której ilość jest ściśle związana z obwodem w pasie. Jest ona uznawana za bardziej niebezpieczną od tkanki tłuszczowej znajdującej się bezpośrednio pod skórą. Udowodniono już powiązanie otyłości brzusznej z chorobami serca, nadciśnieniem i zaburzeniami hormonalnymi. Uzupełnieniem tej czarnej listy jest zwiększone ryzyko zgonów.
Odkrycie tej zależności już niedługo może zmienić wytyczne odnoszące się do otyłości. Jak zostało udowodnione wskaźnik BMI nie spełnia już swojej roli w ocenie zagrożeń związanych z otyłością. Potrzebne jest uwzględnienie kilku innych parametrów, między innymi obwodu w pasie.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!