Zespół uczonych ze Stanów Zjednoczonych zajął się badaniem wpływu spożycia produktów o dużej zawartości błonnika (orzechów, owoców, jogurtów oraz warzyw) na utratę wagi. Wyniki badań, w których brało udział 120 000 osób zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Medicine. Uczestnicy obserwacji byli monitorowani przez ponad 20 lat.
Naukowcy nie byli zaskoczeni, że za największy przyrost wagi odpowiedzialne są chipsy. Wystarczy jedna porcja dziennie, aby przytyć ponad 3 funty w ciągu 4. lat. Podobne rezultaty obserwowano u osób regularnie spożywających większe porcje frytek, napojów słodzonych i mięs.
Z kolei produkty bogate w błonnik pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Przykładowo: większa porcja warzyw pomaga stracić 0,1 kg.
Badania potwierdzają, że ilość spożytych produktów bogatych w błonnik jest odwrotnie proporcjonalna do przyrostu masy ciała. Wyższa zawartość błonnika i wolniejsze trawienie tych produktów pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości, a ich zwiększone spożycie może również stanowić zdrową alternatywę dla wysokoenergetycznej, bardziej przetworzonej żywności.
Polecamy też: Chipsy odpowiedzialne za otyłość
Źródło: serwis BBC News - Health, 29.06.2011 r. /np
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!