Zanieczyszczenia sprawiły, ze woda musi być specjalnie uzdatniana w wodociągach. Jest chlorowana, co łatwo odczuć w smaku i zapachu. Płynąc rurami do naszych mieszkań, nasyca się m.in. cynkiem lub ołowiem (stare rury). Niestety czasem dostają się do niej bakterie, np. Salmonella lub E-coli, pestycydy i azotany, stając się zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Na rynku mamy dostępną całą gamę filtrów do wody, począwszy od dzbankowych, a skończywszy na kranowych. Różnią się jakością i cenami. W każdym z nich trzeba systematycznie wymieniać wkład filtrujący, by filtracja była skuteczna. W filtrach dzbankowych, filtr stanowi węgiel aktywowany, który świetnie absorbuje toksyny i metale ciężkie. Są też filtry zawierające srebro, które do dwóch dób hamuje rozwój bakterii w wodzie.
Dlaczego warto filtrować wodę z kranu?
- ekonomiczniej jest przefiltrować wodę z kranu w celu przyrządzenia napojów, aniżeli wykorzystywać wodę butelkowaną
- filtrowanie wody oczyszcza ją z różnych toksycznych substancji – ołowiu, pestycydów, azotanów, a także rdzy i piasku
- filtry zmniejszają twardość wody prawie o połowę, a to z kolei redukuje odkładanie się osadu w urządzeniach
- dzięki nim możliwe jest niemal pełne oczyszczenie wody z chloru, co odzwierciedla się w jej lepszym smaku i zniwelowaniu „chemicznego” zapachu
- obecność srebra w filtrach ogranicza i uniemożliwia rozwój bakterii przez około 48 godzin
- miękkość przefiltrowanej wody korzystnie wpływa na jakość sporządzanych posiłków, parzonej kawy i herbaty
- filtracja nie usuwa do końca wszystkich minerałów
- woda filtrowana jest dobra dla każdego – osób z osłabioną odpornością, dzieci, seniorów, kobiet w ciąży
Katarzyna Ziaja
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!