Niskie temperatury oraz brak słońca wpływają negatywnie na nasze samopoczucie. Dodatkowo na stan naszego zdrowia ma wpływ szereg innych czynników, jak np. aktywność fizyczna czy sposób odżywiania. W okresie jesienno-zimowym trudno o świeże owoce i warzywa. A to dzięki nim dostarczamy organizmowi niezbędną ilość błonnika, ale także składników mineralnych i, co najważniejsze, witamin. Dlatego też w okresie jesienno-zimowym niezwykle ważne jest dostarczanie dodatkowych ilości witaminy C – najlepiej pochodzącej z naturalnych źródeł.
Witaminy potrzebne są każdemu z nas. Te specyficzne związki organiczne uczestniczą w prawidłowym przebiegu wielu procesów metabolicznych. Należą do niezbędnych składników żywności. Ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich wytwarzać, muszą być dostarczane z pożywianiem.
W żywności witaminy występują w różnorodnych formach, co wiąże się z ich aktywnością biochemiczną. Niektóre z nich działają jak enzymy, jeszcze inne podobnie do hormonów. Katalizują setki reakcji biochemicznych zachodzących w ciągu sekundy w naszych organizmach.
Witamina C chemicznie nazywana jest kwasem L-askorbinowy. To jedna z najbardziej znanych witamin o ogromnym wpływie na nasze zdrowie. Witamina ta spełnia w organizmie wiele funkcji:
- wzmacnia system immunologiczny,
- zwiększa odporność na zakażenia,
- przeciwdziała zmęczeniu i przemęczeniu,
- należy do tzw. antyutleniaczy, czyli substancji, które przeciwdziałają utlenianiu „złego cholesterolu", zatem działa przeciwmiażdżycowo, a jako „zmiatacz wolnych rodników” przeciwdziała starzeniu się,
- ułatwia przyswajanie żelaza,
- przyspiesza gojenie ran,
- jest niezbędna w syntezie kolagenu, czyli białka, z którego powstaje tkanka łączna, poprawiając stan stawów
- poprawia wygląd i młodość skóry,
Dzienne zalecane zapotrzebowanie na witaminę C (RDA) ustalono na poziomie 60 mg.
Do najbogatszych w witaminę C produktów naturalnych należą:
-warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa
-owoce: wiśnia acerola, dzika róża, czarne porzeczki, poziomki, kiwi, owoce cytrusowe
Acerola, nazywana również wiśnią z Barbados, to jedno z najbogatszych, naturalne źródło Witaminy C.
100 g maleńkich owoców aceroli zawiera do 2500 mg witaminy C.
Ilość witaminy C w jednym, ważącym zaledwie 4,5 g owocu aceroli, jest taka, jak w kilogramie cytryn.
Zawartość witaminy C w jednej szklance soku z aceroli jest zbliżona do zawartości tej cennej witaminy w 10 litrach soku pomarańczowego.
Owoce aceroli stosuje się w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków zawierających naturalną witaminę C
W Ameryce Środkowej i Południowej, medycyna ludowa wykorzystuje acerolę do wzmocnienia serca i tamowania krwotoków
Agnieszka Winiarska
Lekarz diabetolog, specjalista od chorób wewnętrznych
Pokonaj jesień siłą witaminy C zamkniętej w buteleczce nowego Actimela PowerWitamina C
Linia Actimel POWER wzbogaciła się o nowy wariant – Actimel PowerWitamina C. Jako jedyny probiotyczny napój mleczny na polskim rynku zawiera on witaminę C zaczerpniętą prosto z natury. A jako bogate źródło tej wyjątkowej witaminy Actimel PowerWitamina C pozwala zachować siłę życia, nawet wtedy, gdy z tęsknotą zaczynamy wspominać minione lato.
Siła życia w buteleczce Actimela:
Actimel to smaczny napój mleczny zawierający w każdej buteleczce aż 10 miliardów wyjątkowych bakterii probiotycznych Lactobacilluscasei DEFENSIS*. W ponad 20 badaniach naukowych udowodniono, że pomagają one wzmacniać naturalną odporność organizmu. Nowy wariant linii Actimel Power jest dodatkowo bogatym źródłem naturalnej witaminy C pochodzącej z owocu aceroli. Buteleczka Actimel PowerWitamina C jest zatem silną i skuteczną bronią na jesienną słotę, pozwalającą zachować siłę życia nawet w tym tak trudnym dla zdrowia okresie.
Nowa linia Actimel POWER dostępna jest w dwóch wariantach:
• Actimel PowerMagnezB6 (smak: klasyczny i truskawkowy)
• Actimel PowerWitamina C (smak: truskawka-żurawina, wieloowocowy)
Sugerowana cena opakowania 4x100g to 6,49 zł.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!