Prawdy i mity o wodzie

Prawy i mity o wodzie
Jest wiele mitów na temat wody kranowej. Dowiedz się, co z nich jest prawdą a co nie.
/ 28.05.2012 15:01
Prawy i mity o wodzie
W wodzie kranowej znajdują się  bakterie

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia regulującym wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludność, woda pitna może zawierać ściśle określoną ilość mikroorganizmów. Taka woda jest regularnie sprawdzana przez odpowiednie służby sanitarne zarówno pod kątem wymagań mikrobiologicznych, jak i chemicznych, organoleptycznych, fizykochemicznych i radiologicznych. Monitorowana woda pitna nie zawiera szkodliwych dla zdrowia bakterii.

Chlor w wodzie kranowej jest szkodliwy

Chlor jest środkiem służącym do uzdatniania wody i gwarantem jej mikrobiologicznego bezpieczeństwa. Rozporządzenie Ministra Zdrowia regulujące wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludność bardzo dokładnie określa dopuszczalne stężenie chlorków w wodzie pitnej. Mimo nieprzyjemnego zapachu i smaku chlorowanej wody kranowej, jego dopuszczalne w wodzie kranowej stężenia nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie.

Nie można pić wody kranowej prosto z kranu

Woda kranowa w Polsce jest regularnie sprawdzana przez odpowiednie służby sanitarne zarówno pod kątem wymagań mikrobiologicznych, jak i chemicznych, organoleptycznych, fizykochemicznych i radiologicznych. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludność określa rozporządzenie Ministra Zdrowia. Jeśli woda kranowa spełnia te wymagania, jest wodą bezpieczną do picia, chociaż jej smak, zapach i twardość może nam przeszkadzać i budzić nasze wątpliwości.

Wodę kranową trzeba przegotować przed spożyciem

Jeśli woda kranowa jest czysta bakteriologicznie, to jej gotowanie niczego nie da. W ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości różnych związków chemicznych, które są w niej obecne, bo wytwarza je nasza cywilizacja. Nie ma się co łudzić, że gotując wodę sprawimy, że będzie smaczniejsza.

Woda kranowa nieprzyjemnie pachnie i nieprzyjemnie smakuje

Smak i zapach wody są pochodną obecnych w wodzie kranowej osadów, służącego do jej uzdatniania chloru lub substancji, które znalazły się w niej w wyniku transportu do naszych domów wodociągiem, tj. jak śladowe ilości metali ciężkich lub związki organiczne. Krajowe i unijne przepisy dot. wody pitnej określają dopuszczalne, nieszkodliwe dla zdrowia stężenia wymienionych substancji, których obecność w wodzie kranowej nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.

Woda filtrowana jest pozbawiona niezbędnych dla zdrowia mikroelementów

W przypadku filtrów do wody BRITA twardość wody jest usuwana tylko częściowo. Dokładniej mówiąc redukowana jest twardość tymczasowa, skutkiem której na urządzeniach kuchennych odkłada się kamień. Z pośrednictwem wymiennika jonowego usuwane są częściowo związki wapnia i magnezu, ale nie są usuwane całkowicie tak jak w przypadku odwróconej osmozy lub też całkowitej destylacji wody. Nasz organizm znacznie lepiej przyswaja mikroelementy pochodzące z jedzenia niż z wody. Konieczne jest zatem zachowanie prawidłowo zbilansowanej diety.

Woda mineralna może być stosowana do wszystkiego

Chociaż przefiltrowana woda nie zastąpi wody mineralnej, to również woda mineralna nie może zastąpić czystej przefiltrowanej wody. Woda mineralna zawiera większą ilość soli, dlatego nie nadaje się najlepiej do przygotowywania posiłków.

Woda w miastach Polski ma gorszą jakość w miastach innych krajów Unii Europejskiej

Wymagania stawiane wodzie określone są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. Wymagania polskiego rozporządzenia są tak samo szczegółowe i surowe jak wymagania unijne. Niektóre wskaźniki muszą spełniać jeszcze surowsze normy niż jest to przewidywane w innych krajach Unii.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA