Produkty, na które powinniśmy uważać:
Mleko i ser
Białka zawarte w mleku i jego przetworach mogą mieć szkodliwy wpływ na system immunologiczny.
Białka
Nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. twojej codziennej dawki kalorii ani przekraczać 50 g.
Kwasy tłuszczowe omega-6
Mogą one przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwasy omega-6 zawiera m.in. kukurydza, olej słonecznikowy i produkty konserwowane.
Tłuszcze nasycone
Czyli te pochodzenia zwierzęcego, sprzyjają powstawaniu substancji chemicznych, wywołujących stany zapalne. Ogranicz spożycie masła i tłustego, smażonego mięsa.
Tłuszcze trans
Procent zachorowań na astmę i alergię wśród młodzieży jest wyższy w krajach, gdzie spożywa się najwięcej tłuszczów trans. Unikaj produktów zawierających częściowo uwodorniony (półutwardzony) olej.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!