Rokitnik zwyczajny ze względu na bogactwo witamin, fenylokwasów i flawonoidów ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Zobaczcie jakie dolegliwości leczy!
Zobacz: Krwawnik - kobiece zioło
Fot. Fotolia
Rokitnik to roślina występująca w wielu krajach azjatyckich i europejskich. Owocami rokitnika są pomarańczowe pestkowce o specyficznym kwaśno-gorzkim smaku. Owoce nie są smaczne z powodu niskiej zawartości cukru, wydzielają także niezbyt przyjemny zapach, ale są bardzo zdrowe!
Zobacz też: Żywokost - zapomniane zioło
Jakie witaminy ma rokitnik?
Rokitnik należy do grupy roślin o największej zawartości witaminy C i znajduje miejsce w czołówce, obok orzechów i nasion pod względem dużej ilości witaminy E. Stanowi również doskonałe źródło betakarotenu, któremu zawdzięcza swoją czerwono-pomarańczową barwę. Poza wysoką zawartością kwasów tłuszczowych (omega-3, -6 i -9 ) oraz fitosteroli, w owocach rokitnika występuje rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega-7 o działaniu utleniającym.
W jakiej formie spożywać owoce rokitnika?
Owoce rokitnika możemy spożywać na surowo bądź robić z nich przetwory w postaci galaretek, soków, dżemów czy konfitur. Najbardziej wyjątkową cechą tych owoców jest brak enzymu askorbinazy, który niszczy witaminę C. Oznacza to, że podczas przyrządzania z nich przetworów nie ulega ona rozkładowi.
Na jakie dolegliwości pomaga rokitnik?
Wyciągi olejowe z owoców są stosowane w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Wskazane są również w chorobach wywołanych przez wirusy lub bakterie i przy dolegliwościach gośćcowych. Zewnętrznie wyciągi zaleca się stosować w oparzeniach, odleżynach, odmrożeniach, poparzeniach słonecznych, stanach zapalnych skóry. Ich zadaniem jest łagodzenie i pielęgnacja uszkodzonej skóry. Z kolei napary z liści są środkiem dostarczającym sił witalnych, wzmacniającym siły obronne organizmu i wspomagającym odporność.
Fot. Fotolia
Zawierające składniki mineralne i witaminy owoce rokitnika uważa się za jedne z najcenniejszych, dlatego warto przekonać się samemu o ich wartościach odżywczych i leczniczych.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!